image
 |  2 23 Березня 2018 | 14:10

У Володимир-Волинському музеї відкрили виставку сірожупанникам

У Володимирі-Волинському історичному музеї ім. Омеляна Дверницького відкрилася виставка присвячена 100-річчю формування «Сірожупанної дивізії».
Про це інформує власкор «ВолиньUA».
У фондах музею зберігається кілька цінних фотографій із світлинами сірожупанників: це і самі казарми в яких вони жили, зустріч вищого керівництва на залізничному вокзалі, спільне фото усіх старшин.

У фондах музею зберігається кілька цінних фотографій із світлинами сірожупанників: це і самі казарми, зустріч вищого керівництва на залізничному вокзалі, спільне фото усіх старшин.
Богдан Янович, науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею досить доречно процитував слова австрійського генерала Кватерника, який приїжджав у Володимир-Волинський проконтролювати формування дивізії: «Хочете мати Україну? Якщо хочете – то матимете». Ці слова є ще й досі актуальними у наш час, адже боротьба за Україну триває. І вже наше покоління знову обороняє східні кордони України.
 

Орися Вознюк, науковий співробітник адміністрації Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир», розповіла як саме формувалася дивізія і як вона вела боротьбу на півночі країни, обороняючи кордони від більшовиків.

Також Орися Вознюк розповіла про підполковника Івана Перлика – першого начальника «Сірої» дивізії:
«Коли навесні 1917 року в таборах військовополонених російської армії в Австро-Угорщині стали організовуватись українські культурно-просвітницькі гуртки, Іван Перлик один із перших офіцерів, хто пристав до цього руху. Як згадували очевидці, він підійшов до справи грунтовно; закрився на кілька днів в кімнаті з українськими книгами, а коли вийшов, то вже був досить національно обізнаним українцем».
Виставка триватиме протягом двох тижнів.





 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити