image
 |  2 27 Березня 2018 | 16:37

Поліція нагадує українцям про зручності застосування європротоколу при ДТП без потерпілих

Практично у всіх європейських державах водії, потрапивши в невелике ДТП без потерпілих, не викликають поліцію. Учасники ДТП не блокують рух і не створюють затори на дорозі в очікуванні поліцейського наряду. Водії розбираються між собою на місці, складаючи так званий європротокол, який є нічим іншим, як спільним повідомленням страхових компаній про подію.
Про це сьогодні, 27 березня, розповів перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.
За його словами, в Україні європротокол введений вже досить давно.
«Моторне (транспортне) страхове бюро разом зі страховими компаніями рекламує всю користь його складання, але громадяни, судячи зі статистики, ставляться до цієї можливості скептично. Все так же, навіть при найменшій подряпинці авто, викликають поліцію, яка при всьому бажанні, часто не може до них доїхати, наприклад, через пробки, яку вони ж створили», – зазначає Олексій Білошицький.

Він зазначив, що за статистикою близько 80% ДТП – це пригоди, в яких сума збитку одній машині не перевищує 50 тисяч гривень. Тож якщо в учасників ДТП немає тілесних ушкоджень – варто скласти європротокол. Також варто скористатися цією функцією, якщо обидва авто застраховані і в наявності є діючі поліси автоцивілки, що легко перевірити за номером машини на сайті МТСБУ. Це також можливо за умови, якщо обидва учасники згодні щодо причин та обставин ДТП,а самі водії не перебувають в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.
Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції розповів, що вже розроблена електронна форма європротоколу. Її можна заповнити вже за допомогою смартфона або планшета. Вона проста в користуванні, але водії не поспішають її використовувати.
«Водії побоюються, що страхова не виплатить відшкодування. Однак при правильному заповненні європротоколу таке неможливо. І його дуже легко заповнювати», – наголошує Олексій Білошицький.

Відтак перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції нагадав правила заповнення європротоколу учасниками ДТП без потерпілих:
1. Все, що потрібно заповнити – вказується в примітках до розділів європротоколу. Заповнювати бланк слід розбірливим друкованим почерком. Прочитайте інструкцію, яка додається до європротоколу.
2. Бланк європротоколу складається з двох аркушів, перший з яких – копір: все, що ви пишете, відобразиться на другому листку.
3. Заповнюється тільки один бланк європротоколу – кожен учасник заповнює одну половину бланка – жовту або синю – на вибір. Центральна частина призначена для схеми (як малювати – є в інструкції) ДТП і заповнюється обома учасниками.
4. У першу чергу, потрібно зібрати інформацію про учасників ДТП (ПІБ, дату народження, адресу проживання, контактний номер телефону, державний номерний знак автомобіля, реквізити посвідчення водія).
5. Бланк європротоколу підписується обома учасниками і розділяється між ними. Після підписання (або відправки його в електронній формі на веб-сайт МТСБУ) учасники мають право залишити місце ДТП. Протягом трьох днів після ДТП кожен учасник повинен звернутися до своєї страхової компанії зі своєю копією європротоколу (подати повідомлення). У разі заповнення електронної форми європротоколу – йти нікуди не потрібно, він вважається поданим автоматично.
6. Європротокол може бути заповнений в електронній формі на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України (dtp.mtsbu.ua) за допомогою смартфона з камерою і виходом в інтернет. При цьому анкетні дані заповнюються в електронному вигляді, а фото схеми ДТП надсилається з мобільного як вкладення.
7. Протягом 10 днів з моменту подачі повідомлення (або заповнення електронного європротоколу) проводиться огляд транспортного засобу.
8. З моменту повідомлення страхової в учасника ДТП є 30 днів для подачі заяви про страхову виплату (при дотриманні всіх умов страхова компанія здійснює виплату протягом 15 днів з дня подання такої заяви).
Підсумовуючи, Олексій Білошицький наголосив на перевагах використання європротоколу. Зокрема, при його оформленні вже не потрібно довго чекати поліцію, а розібратися із ситуацією самотужки упродовж 15-30 хвилин.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити