image
 |  7 31 Березня 2018 | 13:29

Ашера - дружина Бога? Артефакти Синаю підривають основи іудаїзму

Через сорок років після того, як завершилися археологічні розкопки в Кунтіллет Аджруд на Синаї, дослідники продовжують працювати зі знайденими там артефактами.
Про це 31 березня 2018 року повідомляє сайт «Деталі».
Існує думка, що результати досліджень можуть багато в чому підірвати основи іудаїзму, зрушити з місця наріжний камінь, на якому спочиває єврейська релігія. Йдеться про те, що базовий постулат «Адонай елохейну, Адонай ехад» - «Господь - Бог наш, Господь єдиний», - не обов'язково передбачає наявність єдиного Бога або, скажімо так, одного Бога - можливо, що у нього була ... дружина.
Кунтіллет Аджруд розташований в самому серці пустелі, далеко від будь-яких поселень або магістральної дороги. Але не виключено, що в якийсь короткий історичний період, протягом одного десятиліття або двох, три тисячі років тому він служив свого роду перевалочним пунктом. З тих самих пір і аж до сімдесятих років минулого століття тут збереглися десятки малюнків, написів, артефактів, які не мають аналогів в нашому регіоні.
Дослідники зробили висновок, що це місце, швидше за все, населяли Коени та Левити; є прямі докази того, що це були грамотні люди, які вміли читати і писати, більше того, кажуть вчені, не виключено, що тут існувала навіть своя школа.
Особливу увагу дослідники зосередили на фігурах чоловіки і жінки, зображених з великими коронами на голові і схрещеними руками, а над ними напис: «Господь Бог і Ашера». Чи можливо, що це єдиний запис, що говорить про те, що у Бога була дружина, яку звали Ашера?
Доктор Ігаль Бен Нун, автор книги «Коротка історія Бога», вчений-библеист, вважає, що тут немає місця для сумнівів: це бог євреїв. Проте, Талі Орнан, яка займалася вивченням малюнків, знайдених в Кунтілат Аджруде, і професор Шмуель Ахітов, який досліджував написи, відкидають подібну можливість. На малюнку, на якому зображені чоловік і жінка з короною на голові, вони ідентифікують зовсім не єврейського Бога, а єгипетське карликова божество на ім'я Біс - покровитель сім'ї (у давньоєгипетській міфології збірна назва різних карликових божеств, які вважалися хранителями домашнього вогнища, захисниками від злих духів і лих).
Біс - це гном, що займається чаклунством, але аж ніяк не позначення великого божества, - каже професор Ахітов.

Однак йому заперечує Бен Нун. За його твердженням, малоймовірно, що Кунтілат Аджруд, розташований на кордоні Іудейського царства і населений релігійними євреями, став би ні з того, ні з сього увічнювати єгипетське божество, та ще й настільки незначне.
Зєев Машаль, який керував розкопками, вважає, що головоломка досі не вирішена.
Я ставлю знак питання в цій історії, у мене на даний момент немає конкретної відповіді, - пояснює він.

Між іншим, ім'я Ашера згадується і в деяких інших знайдених написах. Так, одна з них говорить: «Я благословив вас від імені Владики Самарії і Астарти», а інша - «Бог Ємену і Ашера».
І ще, якщо Бог - єдиний, яким чином може існувати північний Бог (Самарії) і південний (Ємену)?
Машаль і Бен Нун вважають, що, швидше за все, пантеон єврейської віри в той час включав, можливо, кілька божеств. За словами Машаля, «ідея єдинобожжя, судячи з усього, в той час ще не була сформована остаточно. Дослідження показують, що віра в єдиного Бога стала більш пізньої реальністю ». У той же час професор Ахітов вважає, що, мова все-таки йде про множинність проявів одного і того ж Бога, під різними іменами.
Дослідники сходяться тільки в одному: дебати з даного питання триватимуть.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити