image
 |  2 3 Квітня 2018 | 16:22

Волинь іще не встигла відійти від ГРВІ та кору, а кліщі вже починають прокидатись, - Волинський ОЛЦ ДСЕСУ

Із настанням потепління – пробуджується все у природі, в т.ч.  й небезпечні для людини кліщі.
Про це 03 квітня 2018 року повідомили у ДУ «Волинський ОЛЦ ДСЕСУ».
Відомо, що саме іксодові кліщі є переносниками різних захворювань: конго-кримської геморагічної лихоманки та скалистої лихоманки, туляремії, кліщового вірусного енцефаліту і лаймбореліозу та багатьох інших небезпечних захворювань.
Найбільш небезпечний своїми ускладненнями є кліщовий вірусний енцефаліт, що протікає в гострій формі, вражає нервову систему і призводить до паралічів. Небезпечним є також інфікування при видаленні кліща, особливо при наявності на пальцях рук мікротравм, порізів тощо.
На території Волині існує активнодіючий природний осередок кліщового вірусного енцефаліту (у Ратнівському районі). За останні 10 років хвороба вже реєструється у поодиноких випадках у більшості районах.
В області відмічено зростання небезпечних щодо ускладнень захворювань на лаймбореліоз (або хворобу Лайма). Лише за останні 3 роки підтверджено 90 випадків хвороби, а щорічно з приводу укусів кліщів звертається за медичною допомогою до 500 волинян (за 2017рік —  493 особи).
За даними МОЗ України, зазвичай активність кліщів починається у квітні – травні, коли вони виходить зі «сплячки» і починають активно полювати і розмножуватися. А ще, коли люди виганяють худобу на пасовища (тому іксодових кліщів ще називають «пасовищні»).
За даними наших спостережень, загальна активність кліщів на території Волинської області спостерігається  у період з квітня по жовтень включно.
Кліща можна «підчепити» де завгодно, навіть у великому місті, однак частіше це відбувається на території лісопаркових зон.
Наприклад, у 2017 році в області пік захворювань на лаймбореліоз припадав  на пору збору ягід і заготовки трав (травень – липень) — до 65% випадків.  На період збору грибів (серпень-жовтень) припадає до 30% захворювань, в межах 5% — пов’язані з роботою на дачних масивах та відвідуванням міських парків.
Зараз в області розпочата підготовка до літньої оздоровчої кампанії. Тому, є актуальним проведення профілактичних заходів щодо попередження випадків укусів кровососними комахами.
Найбільш вдалий час для проведення першої акарицидної обробки – до початку активного кліщового сезону, а саме  початок квітня.
Тому, лабораторний центр рекомендує: відповідальним за благоустрій особам, розпочати впорядкування прилеглих до зон відпочинку територій (особливо дитячих таборів), місць масового перебування людей та рекреаційних зон тощо. Також, необхідно розпочати проведення акарицидних обробок для знищення комах у місцях перебування людей та інших профілактичних заходів щодо профілактики згаданих вище небезпечних захворювань.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити