image
 |  0 5 Квітня 2018 | 14:10

ТОП-10 мегафактів про сільське господарство України

Мільярди яєць. Мільйони літрів соняшникової олії. Тисячі тонн меду... Щороку українські аграрії вирощують величезну кількість продовольства, якого з головою вистачає для того, щоб з'їсти самим і продати іншим країнам. Щоб продемонструвати грандіозні масштаби сільського господарства України, BusinessViews підготував кілька зрозумілих порівнянь.

  1. Поля п’яти українських агрохолдингів рівні за площею території Словенії


П'ятірка найбільших агрокомпаній країни («UkrLandFarming», «NCH», «Кернел Груп», «Миронівський хлібопродукт» і «Українські аграрні інвестиції») володіє земельним фондом, який дорівнює площі Словенії.

  1. Україна виробляє в п’ять разів більше соняшникової олії, ніж Іспанія — оливкової


Іспанія — лідер з виробництва оливкової олії у світі. Але Україна виробляє соняшникової олії в 5 разів більше. Наша країна — світовий лідер у цій сфері: 4,2 млн т. Це 28% глобального виробництва. Якщо вилити цю олію в олімпійські басейни, знадобилося б 1852 басейни. А якщо заповнити басейни іспанським оливковою олією, достатньо буде всього 357 басейнів. Ще один вражаючий факт: у 2014 році в Україні виробили соняшникової олії більше, ніж оливкової у всіх країнах світу разом узятих. 4,2 млн т соняшникової проти 3,2 млн т оливкової.

  1. Україна вирощує в сім разів більше зерна, ніж кави в усьому світі


У 2014 році в Україні зібрали 64 млн т різних зернових культур: кукурудзи, пшениці, ячменю та ін. За цей же період у всьому світі зібрали 8,5 млн т кавових зерен.

  1. Якби українське зерно вивозили вагонами, то це були б потяги довжиною в тисячі кілометрів


У 2014/15 МР Україна експортувала 18,5 млн т кукурудзи — це третій показник у світі. Більшу частину кукурудзи, як і інших зернових, вивозять на експорт морем — величезними суднами типу Panamax. Але якби хтось захотів усю експортну кукурудзу завантажити у вагони-зерновози, то знадобився б поїзд довжиною 3,7 тис. км. Це відстань від Києва до столиці Іспанії, Мадрида. А якщо зробити те ж саме з пшеницею, якої ми експортували 11,5 млн т, то поїзд розтягнеться від Києва до Лондона — на 2,38 тис. км.

  1. Наших горіхів вистачило б на півмільярда тортів


Сільське господарство — це не тільки зерно, молоко і м'ясо. Україна — один зі світових лідерів з вирощування горіхів. У минулому маркетинговому році Україна виростила 96,9 тис. т волоських горіхів. Це 6 місце у світі. Якщо б всі ці горіхи використовувалися для приготування «Київських тортів», то можна було б зробити 4,845 млрд тортів. Цієї кількості вистачить, щоб видавати по одному торту на місяць кожному жителю України протягом року.

  1. Українським медом можна всю зиму годувати жителів Фінляндії


Торік Україна експортувала 26 тис. т меду. Такої кількості вистачить, щоб давати по чайній ложці (30 г) кожному жителю Фінляндії впродовж 6 місяців.

  1. Нашої пшеницею можна нагодувати сотні мільйонів голодуючих в Азії


В Індії 195 млн чоловік щодня засинають голодними. Якщо ж змолоти всю нашу експортну пшеницю (11 млн т), то вийде 8,25 млн т борошна. Випікаємо з неї 23,6 млрд батонів вагою по 500 г і роздаємо їх голодуючим Індії. 195 млн голодних індійців зможуть їсти по одному батону щодня впродовж 4 місяців.

  1. Українськими яйцями можна два дні годувати всіх жителів ЄС омлетами


У 2014 році Україна експортувала 1,75 млрд яєць. Якщо приготувати з них французькі омлети, такої кількості вистачить, щоб 2 дні поспіль годувати ними всіх жителів ЄС.

  1. Української курятиною можна нагодувати весь Ізраїль


Ізраїль — країна, чиї жителі їдять найбільше курячого м'яса у світі — 70 кг на людину в рік. Якщо взяти всю курятину, яку Україна експортувала в 2014 році, то можна годувати всіх ізраїльтян 4 місяці.

  1. У майбутньому Україна завалить світ кукурудзою


Якщо довести врожайність українських полів до рівня США (11 т кукурудзи з га), то ми зібрали б 50 млн т. Це в 2 рази більше, ніж вирощує Аргентина, і в 10 разів більше, ніж Німеччина. Зараз врожайність кукурудзи в Україні — 6 т/га. Якщо підвищити врожайність, то Україна завалить світ кукурудзою
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити