image
 |  2 11 Квітня 2018 | 17:41

В Україні з'явилася нова шахрайська схема з кредитами

Київський суд зобов'язав державний Ощадбанк компенсувати проблемному позичальникові різницю в оцінці застави, що може привести до збільшення проблемного кредитного портфеля банківської системи країни.
Про це 11 квітня 2018 року повідомляє сайт «expres.ua».
Про це заявили в Незалежній асоціації банків України (НАБУ).
Днями сталася подія, яка змусила банківський сектор захищатися. Вітчизняна система судочинства завдяки Господарському суду м. Києва ухвалила рішення, яким кредитора перетворила на боржника, створивши небезпечний для економіки держави прецедент. Служителі Феміди припустили, що компанія, яку класифіковано як несумлінного позичальника, може не просто не повертати борг, не просто блокувати продаж закладеного активу, а ще й завдати додаткових збитків банку, - говориться в повідомленні.

Згідно з ним, Ощадбанк у 2014 році видав компанії ТЛК Арктика кредит на 100 млн грн під заставу рибного базару і комплексу для зберігання і виробництва продуктів харчування. Компанія припинила обслуговування кредиту, тим самим набула статусу несумлінного позичальника. Ощадбанк звернувся до виконавчої служби з метою погасити частину заборгованості за рахунок заставного майна.
У травні 2017 року були не проведені відкриті електронні торги, що не відбулися через відсутність покупців. Банк скористався своїм законним правом придбати це майно шляхом зарахування забезпечених вимог за ціною, визначеною в ході виконавчого провадження. Після цього проблемний позичальник за допомогою своєї материнської компанії Tactical Business LLP звернувся до суду, стверджуючи, що нібито вартість іпотеки набагато вище суми, яку заплатив за неї банк.
Таким чином, вийшло так, що Ощадбанк став винен своєму боржникові. При цьому вартість застави позичальник «розраховував» спочатку грунтуючись на вартості в іпотечному договорі в 2014 році, а пізніше - виходячи з власної експертизи, проведеної вже після того, як Ощадбанк отримав заставне майно, хоча в процесі виконавчого провадження боржник оцінку майна не оскаржував.
У результаті Ощадбанк може отримати додаткові витрати: сума позовної заяви Tactical Business LLP до фінустанови становить понад 124 млн грн.   Як наголошується в заяві НАБУ, результат розгляду цієї справи у вищій інстанції може створити прецедент, який матиме негативні наслідки для всієї банківської системи.
Виходячи із вищенаведеного, НАБУ попереджає про можливе виникнення нової шахрайської схеми ухилення від повернення кредитів, яка спровокує зростання проблемних портфелів фінансових установ, - йдеться в заяві.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити