image
 |  5 15 Квітня 2018 | 10:51

Через фірму волинського олігарха Нововолинськ ризикує залишитись без води

Підприємство ТзОВ “Птахокомплекс”Губин” скидає свої стічні води на очисні “Нововолинськводоканалу”, згідно з укладеним договором. Однак якщо й надалі це будуть робити із порушенням норм та стандартів, то в результаті місто може залишитися без води.
Як пише БУГ, 13-го квітня на засіданні робочої депутатської комісії, яка створена для контрою за дотриманням екологічних норм, вкотре обговорювали діяльність “Пана Курчака”.
Заступник директора підприємства Олег Адєєв прозвітував за зроблену роботу.
“Зараз ми не пахнемо. Котел-утилізатор не працює. Закупили вугільні фільтри необхідної кількості. Чотири стоїть, а чотири маємо на заміну. Займаємося благоустроєм території, все очищаємо, дякуючи комісії. Ставок, в який йдуть дощові води, тала вода по-трохи відкачуємо”, – зазначив керівник.
На засіданні був присутній начальник “Нововолинськводоканалу” Володимир Озімчук. Він зауважив, що на початковому етапі будівництва  робили що хотіли  і як хотіли. Як запевняє, жодної печатки і підпису на документах не ставив.
“Так само і Коптюк будувався як йому хотілося, бо він великий спеціаліст. У нього все неправильно. Воду не перекриєш, лічильники не там, границя розподілу не там, кабель положив по водопроводу, там жах… Тільки одного прокурора бракує, але навряд чи він туди поїде”, – для порівняння зауважив Озімчук.
Зазначимо, що виробничі стічні води після проходження певних етапів попереднього очищення, як говорить керівництво, надходять на очисні “Нововолинськводоканалу”, з яким у “Курчака” укладений договір. Підприємство платить за це близько 200 тисяч гривень в місяць.

На фото – флотаторний цех, в якому стоїть такий сморід, що без спеціальних распіраторів там знаходитися неможливо. Саме звідти і йдуть виробничі стічні води на очисні водоканалу.
На останньому візиті депутатської комісії на підприємство, Адєєв зазначав, що закупили реагенти для очищення стоків. На засіданні комісії, коли підняли це питання, він не розповів нічого.
“Кожному підприємству необхідно негайно зробити місцеві очисні споруди, від яких з них направлятимуться води на наші очисні. Ми ж розробляємо гранично допустимі скиди (ГДС), там є 32 пункти, яким повинні відповідати стічні води виробництва. Кров, яка потрапляє в очисні від “Курчака” дає такий сморід, 80% запаху від неї. Тому потрібно свої очисні мати, які б відповідали усім визначеним нормам”, – зауважив Озімчук.
Начальник водоканалу також зазначив, що їх лабораторія без попередження може приїхати в будь-який момент і перевірити підприємство на дотримання ГДС, взяти необхідні аналізи.
На “Пан Курчак” є два протоколи за порушення. Їх штрафували за понаднормований скид забруднюючих речовин та за порушення ГДС на суму 253260, 24 грн та 139304, 56 грн.
Місцевих очисних споруд в птахокомплексу немає, а стічні води, які йдуть в міську каналізацію – з порушенням нормативів. На околиці міста сморід стоїть не лише від “Курчака”, а й від очисних водоканалу, в яких води менше, ніж інших речовин.
“Це дуже важлива річ. Очищені бактеріями води ми скидаємо в Буг, а річка тече в Польщу. Якщо бактерії будуть гинути від речовин “Курчака”, то зупиняться очисні. Бактерії розмножуються 40 днів. За цей час ніхто не дозволить скидати води в Буг і припиниться повністю на цей час водопостачання по місту. Це все може призвести і до екологічної катастрофи”, – наголосив Озімчук.

Начальник водоканалу зазначив, що все переробити – це купа грошей.
“Я не думаю що власник піде на такі затрати. Потрібно щомісяця купувати коагулянти для очищення на великі гроші”, – додав він.
Та комісія зазначила, що це їх не хвилює, і потрібно встановити місцеві очисні стоки та суворо дотримуватися ГДС.
Депутат міськради Богдан Бадзюнь звернувся до присутнього на засіданні заступника міського голови Володимира Рожелюка.
– Коли продавали ще землю, за минулої каденції,  був такий пункт, що мають бути очисні споруди. Питання в тому, чому їх досі нема?
– Я не пам’ятаю, – коротко відповів Рожелюк, додавши, що запишемо до протоколу “дотримання “Курчаком” усіх норм”.
– Очисні є, але вони не діють, – резюмував Озімчук.

Присутній на засіданні депутат обласної ради Борис Бабійчук підняв цікаве питання, про розміщення в газеті “Наше місто” від 20-го березня заяви про наміри на планову діяльність – будівництва котельні з котлом-утилізатором.
“Підприємство планує спалювати свої відходи і для цього воно повідомляє громаду для врахування всіх зауважень людей, які потрібно надсилати до Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА. Якщо протягом 20 робочих днів з дати оприлюднення зауважень не надійде, то тоді підприємство розпочне спалювати відходи в рамках чинного законодавства. Оголошення згідно нових діючих норм законодавства, мало б бути опубліковано на сайті Мінприроди України, а його там немає”, – зазначив Бабійчук. 
Як говорить Бабійчук, це вже третє повідомлення про наміри запустити котел-утилізатор.
Члени комісії вирішили, що необхідно розібратися з цією публікацією і надіслати відповідні звернення.
Заступник директора “Курчака” зауважив, що інформацією про повідомлення не володіє. Додав також, що деякі відходи планують заморожувати для корму звірів.
Варто відзначити і те, що в ЗМІ громаду повідомили про відкрите засідання депутатської комісії, та поцікавитися їх роботою прийшло чоловіка два-три. Питання в тому, чому ніхто не зреагував на повідомлення: погана поінформованість, зневіра у всьому, зайнятість, незручний час засідання чи байдужість?
Ті ж мешканці міста, кому “наболіла” проблема – прийшли, щоб спробувати її вирішити. Нагадаємо, що на зустрічі піднімали питання скарг жителів на кафе “Мангал”, яке розташоване у будинку №18 на мікрорайоні Шахтарському.
Інтернет-видання БУГ слідкуватиме за роботою депутатської комісії, яка намагається “додушити Курчака”. Чи буде з того реальний позитивний результат – питання залишається відкритим.
Читайте також: Завод волинського нардепа засмердів околиці Нововолинська. 
Прокуратура Волині довела у суді, що птахокомплекс нардепа Мартиняка зливав нечистоти у невстановленому місці чим завдав збитків державі на 104 тисячі гривень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити