image
 |  234 15 Квітня 2018 | 10:18

Як правильно поминати померлих у Провідну неділю?

Проводи — Гробки, Дарна неділя, Могилки, Опроводи, Провідна неділя, Радониця, Радовниця, Радуниця, Родичі, Томина неділя, Хомина неділя — традиційні громадські поминки, що припадають на першу після Великодня неділю і наступні за нею кілька днів.
Про це пише Вголос. 
Обряди та звичаї у поминальні дні
Традиції розповідають, що на Великдень Бог відпускає душі померлих на землю.
До речі, прийнято впродовж тижня після Великодня виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька крашанок, щоб задовільнити їхній голод. А в поминальну неділю душі повертаються назад на небо. От родичі і приходять на цвинтар попрощатися. А якщо цього дня йде дощ, то якась із душ ніби-то плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи.
У різних регіонах різні звичаї. Так, наприклад, на Покутті, Гуцульщині і Буковині прийнято давати за «поману». «Помана» - це калач. У дарну неділю його дають разом зі свічкою якійсь людині. Важливо, щоб свічка була запалена. Якщо страву віддають родичу, то додається ще хустина. Якщо ж просто знайомому – носовичок. Разом із обрядом дарування промовляють: «Це тобі за «поману»– за Петра». А отримувач відповідає: «Най Бог прийме».
У Галичині, на Центральній Україні померлим на могили приносять крашанки та шматочок паски. Проте мало лише принести на могилу їжу та помолитись. Цього дня священики правлять на цвинтарі біля капличок. Опісля кожна родина має запросити отця, щоб той відправив на могилі й скропив її свяченою водою.
До речі, цього дня, як і весь тиждень після Великодня, не треба називати померлих небіжчиками. У ці дні вони серед нас, тож із ними належить спілкуватись, як із живими людьми.
Що можна і не можна робити у поминальний тиждень?
Хоча принесені наїдки продовжують споживати досі на кладовищах, церква не рекомендує цього робити.
Священики наполягають на тому, що завдання людей під час Радуниці – не наїдатися й напиватися на цвинтарі, а потім ще й залишати наїдки на могилах. Адже це все можуть розтягнути дикі звірі, пташки, безпритульні собаки. Ні, християни мають ділитися з тими, хто потребує. Тому краще віддати кілька пасочок, наприклад, у геріатричний центр, або у притулок для бездомних людей.
Прикмети Провідної неділі
Вважалося, що якщо незаміжня дівчина чи холостий хлопець не буде брати участь в бенкеті цього дня, доля обізлитися, а удача відвернеться. І сидіти йому/їй бурлакою/дівицею до наступного року.
Для поліпшення матеріального становища і стану здоров'я господині обмивали ікони джерельною водою, яку не виливали, а зберігали до свята. Вранці на Провідну неділю все сімейство умивалось цією водою. Причому старші завжди вмивали спочатку молодших домочадців, а потім і себе. Вважалося, що водиця з ікон здатна зміцнити здоров'я і поправити фінансове становище.
Люди вірили, що довге і щасливе життя їм могли дарувати молитви, прочитані вранці на Провідну неділю. Причому молитви повинні бути звернені не тільки до Господа, але і до своїх померлих родичів, які на тому світі попросять за своїх рідних.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити