image
 |  0 29 Квітня 2018 | 16:45

Небезпека на природі. Волинян атакують кліщі

Потепління викликало активізацію кліщів у природі. Ці малоприємні комахи переносять  ряд  інфекцій серед яких найпоширеніші — туляремія,  кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма. Такі хвороби є вкрай небезпечними через ураження нервової і серцево-судинної систем, суглобів і опорно-рухового апарату та  часто приводять до інвалідності.
Про це інформує ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».
Щорічно від укусів кліщів страждають понад 20 тисяч українців, майже 2 тис. з них заражаються інфекційними захворюваннями.
Для уникнення укусу кліщів варто знати наступне:
—  Кліщі найбільш активні в травні-червні, а також  в серпні-вересні.   Кліщі живуть переважно в сирих і вологих місцях, на прогрітих сонцем схилах, у високій траві, кущах, сухостою, біля стежок і лісових доріг.
— Температурні умови (повітря  від 5 до 20 С) найбільш сприятливі для активізації кліщів.
— У міських парках, скверах, на дачі ризик зіткнутися з цими комахами також можливий, хоча й менший, ніж в «дикому» лісі.
— Якщо зібралися на природу – варто надягнути світлий одяг з довгими рукавами (на ньому краще видно кліщів) та обов’язково використовуйте спеціальні  репеленти для відлякування кліщів.
— Після повернення з відпочинку на природі — негайно провести огляд  і взаємоогляд  шкірних покривів та випрати  верхній одяг.
— Пам’ятайте, що кліщів можливо «занести» з лісу із речами, букетом лісових квітів, на шерсті домашніх тварин тощо.
— Зняти кліща можна самостійно (захопивши спеціальним зігнутим пластмасовим пінцетом, або викручуючи в  різні сторони). Важливо не відірвати голову кліща. Після чого слід  ретельно помити руки з милом.
— Для ефективного видалення кліща краще звернутись до лікувальної установи за місцем проживання.
— Пам’ятайте,  що чим довший термін перебування  кліща в тілі, тим більша ймовірність захворіти на бореліоз.
— Частим симптомом  початку захворювання є підвищення температури тіла, болючість у м’язах та наявність плями на місці укусу кліща, яка  може зміщуватись, або зникати (мігруюча еритема).
— Важливо не чекати симптомів, а заздалегідь здати аналіз крові на бореліоз, а при позитивному результаті — пройти курс лікування.
— Знятого кліща можливо дослідити на наявність збудників хвороб у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» (за адресою: м. Луцьк, проспект Волі, 55).
Тож, пам’ятайте, вихід до лісу – це не лише відпочинок на  природі, але й можливість «принести» небезпечні інфекційні хвороби.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити