image
 |  2 29 Квітня 2018 | 16:18

В Одесі відзначили 100-річчя флоту України

Урочистості проходять в Одеській затоці, на території Західної військово-морської бази ВМС ЗСУ. Тут пришвартовані військові кораблі та судна флоту, а також вишикуваний особовий склад.
Про це пише УНІАН.
В Одесі Військово-морські сили Збройних сил сьогодні урочисто відзначають 100-річчя підняття прапора України на кораблях Чорноморського флоту.
Як передає кореспондент УНІАН, урочистості проходять в Одеській затоці, на території Західної військово-морської бази ВМС ЗСУ.
Тут пришвартовані військові кораблі та судна флоту, а також вишикуваний особовий склад.
Командування ВМС відзначило пам'ятною медаллю «100 років прапора ВМС ЗС України» ряд військовослужбовців і цивільних активістів, волонтерів. Нагороди їм вручають прямо на причальній стінці, безпосередньо біля бойових кораблів флоту.
На борту флагмана Військово-морських сил України, фрегата «Гетьман Сагайдачний» відбулася урочиста церемонія гасіння марки з зображенням даного фрегата. Її випущено «Укрпоштою» на честь 100-річчя підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту в Севастополі 29 квітня 1918 року.
Як зазначили в прес-центрі командування ВМС ЗСУ, 29 квітня 1918 року патріотично налаштована українська більшість екіпажів кораблів ЧФ, а також українська громада Севастополя змусили командувача контр-адмірала Михайла Сабліна офіційно оголосити весь Чорноморський флот флотом Української Народної Республіки. Він же віддав наказ про урочисте підняття українських прапорів на кораблях і в Севастопольській фортеці.
Надвечір того дня зі штабу флоту до Києва надіслали радіограму: «Браття Київської Центральної Ради! Сього числа Севастопольська фортеця і флот, що перебуває в Севастополі, підняли український прапор. Контр-адмірал Саблін».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити