image
 |  0 1 Травня 2018 | 16:45

На українських автолюбителів чекають нові сюрпризи

Найближчим часом влада збирається повернути обов’язковий техогляд приватних автомобілів і заборонити користуватися транспортом, який не обладнаний сучасними системами безпеки.
Серед новинок – вибіркові перевірки водіїв на алкоголь і посилений контроль за використанням ременів безпеки. Пише vesti-ukr.com.
Кабмін затвердив держпрограму підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року, яка покликана вдвічі зменшити смертність на дорогах, а травматизм – на 30 %.
Відповідно до опублікованого на урядовому сайті документа, діяти в Україні будуть за директивами ЄС, які, зокрема, передбачають повернення скасованого в 2011 році обов’язкового техогляду для особистого транспорту. Причому проводити його має не держава, а незалежні СТО або пункти контролю. «Все залежить від того, наскільки правильно директива буде відображена в нашому законодавстві. Нормами угоди з ЄС передбачено, що обов’язковий техогляд повинен бути впроваджений, тому ми зобов’язані це зробити, – вважає автоюрист Володимир Караваєв. – У директиві сказано, що така перевірка повинна бути відносно недорогою і максимально спрощеною. А як у нас на практиці ця ініціатива буде реалізована – це вже питання. Якщо будуть передбачені механізми, при яких водій, заїжджаючи на СТО для зміни шин, зможе додатково за 200–300 грн перевірити всі вузли і отримати відповідний документ – це одна річ. А якщо ви не збираєтеся заїжджати на СТО, а вам кажуть, що ви повинні в обов’язковому порядку за одну тисячу пройти цю перевірку, то це, звичайно, викличе негатив».
Окрема тема – п’яні за кермом. Втім, Караваєв запевняє, що зараз велику проблему становлять водії під впливом наркотиків. «За статистикою, наркоманів за кермом зараз набагато більше, ніж п’яних людей. А все тому, що у поліції немає зараз ніяких засобів, щоб на місці перевірити людину на предмет наркотичного сп’яніння», – каже Караваєв.
Адвокат Роман Марченко вважає, що ця норма не суперечить правам людини. «Для того щоб люди за кермом нічого не вживали – у поліцейського, безумовно, повинна бути така можливість. Це жодним чином не обмежує конституційні права, а навпаки, захищає права інших учасників руху», – розповідає Марченко. Інше питання, що як раніше, так і зараз питання можна вирішити на місці за допомогою хабара, запевняють водії. «Даішники брали, нові копи беруть. Відмазатися, якщо з «вихлопом» за кермом, коштує близько 100–200 доларів», – каже таксист Микола. У поліції запевняють, що з корупцією борються: «Якщо є випадки хабарництва, про це потрібно повідомляти. І винні будуть покарані».
Серед інших новинок – обов’язкове використання шин відповідно до сезону, посилений контроль за ременями безпеки, а також заборона на використання транспортних засобів, які не відповідають сучасним вимогам активної, пасивної та екологічної безпеки за принципами норм ЄС. До слова, останній пункт викликає найбільше запитань. «На сьогодні середній вік автомобілів в Україні наближається до 20 років. Тому, як саме буде виконуватися ця норма, поки незрозуміло», – зазначає Марченко. Крім того, влада планує посилити контроль за медоглядами водіїв громадського транспорту і вдосконалити систему підготовки водіїв у частині навчання навичкам надання першої допомоги.
У найближчі роки повинна змінитися й інфраструктура. Як розповів радник глави інфраструктури Олександр Кава, особливу увагу буде приділено переобладнанню перехресть і освітленню пішохідних переходів. «Перехрестя, які ми звикли бачити, – Х-подібні й Т-подібні, – таять у собі велику небезпеку. Тому замість них будуватимуться кільцеві розв’язки. Вони дозволяють значно знизити кількість ДТП і виключити ДТП з тяжкими наслідками. Ще один великий напрям – це установка острівців заспокоєння трафіку на в’їздах у населені пункти, які змусять водіїв скидати швидкість до 50 км на годину, а також обладнання наземних пішохідних переходів відповідно до стандартів ЄС. Це і освітлення переходів у темний час доби, дублювання знаків над проїзною частиною, нанесення розмітки за допомогою шумової фарби, установка електронних табло», – розповів Кава.
Фінансувати всі ці проекти починаючи з 2018 року буде Дорожній фонд. А загальний бюджет до 2020 року становить близько 10 млрд грн.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити