image
 |  11 2 Травня 2018 | 15:01

Дитячий алкоголізм: причини, лікування, поради

У багатьох сімей  є такий стереотип, що без алкоголю просто не прожити. Новий рік, Різдво, День св. Валентина, 23 лютого, 8 березня ..... Я думаю, не варто перераховувати всі події, дати, кожен з нас знає, на скільки пострадянський простір обожнює різного роду розважальні заходи. Так уже склалося історично, що алкоголь - їх постійний супутник. Найстрашніше, що сьогодні дитина з пляшкою пива в руці вже нікого не дивує. І це проблема цілого соціуму, а не окремої родини.
Зачаття в сп'янілому стані, споживання алкоголю вагітними жінками та матерями, що годують грудним молоком є загрозливим чинником для розвитку алкогольної залежності дітей в майбутньому. У дошкільному і молодшому шкільному віці суттєва причина алкоголізації дітей - педагогічна неграмотність батьків. Багато батьків вважають, що алкоголь поліпшує сон, викликає апетит, виліковує анемію, полегшує прорізування зубів). Ще одним фактором алкоголізації дітей є сімейні алкогольні традиції (яке свято без спиртного?), які призводять до розвитку інтересу до алкоголю. Тобто, у формуванні пияцтва у дітей вирішальне значення грає нехороший  приклад батьків, що часто вживають алкоголь.
У підлітковому і юнацькому віці в якості головними причинами алкоголізації можна назвати наступні: реклама в засобах масової інформації, важка психологічна обстановка у сім'ї; безробіття та надлишок вільного часу; уникання проблем відхід від реальності; брак знань про наслідки алкоголізму; психологічні особливості підлітка, юнака чи дівчини; самоствердження у колективі однолітків; самотність.
У підлітків , що страждають пияцтвом, спостерігаються часті спалахи агресивності. Підліток поступово віддаляється від свого рідного оточення, стає замкнутим і недовірливим, перестає бути уважним до своїх близьких і колишнім друзям, стає нещирим. У поведінці спостерігається легка збудливість, імпульсивність і ворожість, депресивні реакції, часта зміна настрою. Поступово, відбувається зміна у свідомості особистості, швидко порушується здатність соціальної адаптації. При підлітковому алкоголізмі дуже частими стають конфлікти з батьками та близьким оточенням. Підлітки, що страждають алкоголізмом, стають дуже цинічними, емоційно холодними до оточуючих і рідним.
Алкоголізм - це відхід від реальності. Підлітки, таким чином, ховаються від внутрішньосімейних проблем. Причому це поширене не тільки в неблагополучній середовищі. У сім'ях, де батьки націлені, в основному, на фінансове забезпечення дітей, часто відсутня емоційна близькість. Відсутність розуміння та уваги штовхає дітей і підлітків на вулицю, де вони самостверджуються в компанії однолітків, нерідко підігріваючи теплу атмосферу алкоголем.
Як поводитися батькам, якщо дитина приходить додому п'яною?
Звичайно, в момент, коли ви помітили сп'яніння у своєї дитини «читати мораль» не варто. Потрібно спочатку формувати правильне ставлення до споживання алкоголю. Причому, важливо обійтися без категоричних заборон, оскільки для підлітків характерне прагнення обходити перешкоди. Будьте прикладом для дитини, тому дбайливо ставитеся до свого здоров'я і ведіть здоровий спосіб життя. Поговоріть з дитиною про переваги здорового способу життя, про те, як це допоможе досягти успіхів у навчанні, спорті, роботі і т.д. Важливо відзначити, що алкоголь не здатний зробити підлітка дорослим, оскільки саме прагнення здаватися дорослим є однією з причин вживання алкоголю дітьми  Для розмови необхідно вибрати відповідний момент, наприклад , коли по телевізору демонструють сцени розпивання спиртних напоїв.
Стимулюйте участь дитини в шкільній чи громадської діяльності, прищеплюйте йому інтерес до таких позитивним захопленням, як спорт або музика. Виховуйте в дитині почуття відповідальності, доручаючи йому виконання тієї чи іншої роботи по дому.
Більше спілкуйтеся з дитиною, гуляйте разом з ним, відвідуйте театри, займайтеся спортом, виїжджайте на природу. Заохочуйте візити його друзів до вас у гості, в цьому випадку ви будете знати, з ким він спілкується.
Навчіть дитину поважати себе і своє право на вибір, як чинити в тій чи іншій ситуації, що робити і що не робити. Це допоможе впоратися йому з тиском однолітків, що пропонують спробувати алкоголь.
Важливо відзначити, що прояви батьківської любові мають дуже велику цінність для дітей. Брак довіри і теплоти у відносинах з батьками може штовхнути дитини на вживання алкоголю.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити