image
 |  65 4 Травня 2018 | 13:21

Аптека Злоцьких: місце, де рецепти передаються з покоління в покоління

Місце де, століттями створювались унікальні ліки та цікаві моменти історії Луцької аптеки-музею Злоцьких.


Початок розвитку фармацетрії на Волині.


Вона є найдавнішою діючою міською аптекою, починаючи з ХІХ століття. У її підвалах було сховище медикаментів та добре обладнана лабораторія, яка, на жаль, не збереглася до наших часів. Нині у підземній частині аптеки знаходиться складське приміщення.
Починаючи з першої половини ХХ століття, у лабораторії виготовляли ліки на замовлення. Окрім лікарських засобів в аптеці можна було придбати косметику, парфуми, реактиви для фотографії, речовини для вичинки шкур та суміші для феєрверків.
Кам'яниця, де зараз розташована аптека-музей, була збудована вкінці XVIII століття. У 1845 році вона зазнала пожежі. Тоді ж хімік-аналітик Адам та його брат Петро Злоцькі відремонтували будівлю і розмістили там аптеку. У підвалах аптеки було сховище медикаментів, лабораторія. У наземній частині — кабінет власника, торговий зал, житлові приміщення.
В аптеці були старовинні латинські, німецькі, польські книги з рецептами виготовлення ліків, а також багато обладнання для виготовлення ліків у лабораторії.

Коли вкінці XIX століття сім'я Косачів із Лесею Українкою жили в місті, деякі ліки для неї були виготовлені у цій аптеці. В той час провізором аптеки був Гілярій Червінський, а потім його дружина Олена, а власником — Францішко Злоцький.
Деякі ліки для сім'ї Косачів виготовлялись саме в аптеці Злоцьких.

В першій половині ХХ століття в аптеці виготовлялося 50-55 найменувань мазей, 25-30 настойок, 15-20 сиропів. Для виготовлення ліків використовували близько 220 найменувань рослин. Збором та підготовкою рослин займалися працівники аптеки.


У 1935 році біля аптеки на глибину 110 м була зроблена свердловина, з якої отримували мінеральну воду. Тут також заправляли воду солодкими фруктовими сиропами, привезеними із Палестини та Німеччини. Пізніше в аптеці виготовляли власні концентрати із лимонів та поліської журавлини.
Цікавий факт, що у 1966 році деякі речі з аптеки були перевезені до львівської аптеки-музею.

Луцька аптека стала музеєм лише з 2011 року й досі працює. За місяць в аптеці виготовляють близько тисячі лікарських препаратів.
У підвальному приміщенні аптеки за часів Другої світововї війни, переховувався єврейський хлопчик. Він врятувався, а після війни став відомим актором в Ізраїлі. 

Завідуючий аптеки Сергій Семенович розповів маловідому, але дуже цікаву історію:
«Недавно сюди приїжджала сімейна пара з Ізраїлю, яка повідомила, що у підвалі аптеки, на території якої за часів Другої світової війни було Гетто, переховувався єврейський хлопчик. Він врятувався, а після війни став відомим актором в Ізраїлі. Одного разу цей чоловік повернувся в цю аптеку і сфотографувався в підвалі. Згодом він знявся у фільмі, де розповідав про аптеку. На жаль, мені не відомо ім’я цього актора і назву фільму».
Також Сергій Семенович люб’язно розповів нам про те, що субстанції для виготовлення лікарських засобів постачаються з усього світу: Франції, Китаю, Бельгії, Італії, зокрема йод – з Чилі, а сірка – з України.
Виготовляючи препарати вони тісно співпрацюють з дерматологічним диспансером та приватними лікарями – дерматологами.
Попри широкий асортимент медичних засобів, ліки на замовлення досі є актуальними, адже готові препарати не можуть замінити власноруч виготовлені мазі.

Вдень до аптеки надходить близько 50 замовлень. Керуючий аптеки запевняє, що ніякої таємниці в аптечній справі немає, адже ці знання передаються з покоління в покоління.


Музейна частина аптеки розташовується у двох наземних приміщеннях — торговому залі та кабінеті директора. У них збережено старовинний інтер'єр аптеки. Берестовіові шафи, розміщені у залах, виготовлені 150 років тому.



За склом у шафах виставлено різні пляшечки, ступки, штангласи, штофи із підписами.









В приміщені дирекції аптеки знаходиться старовинна друкарська машинка Underwood.


В торговому залі знаходиться касовий апарат The National Cash Register Co, Dayton, Ohio, U.S.A., де зберігаються старі гроші.







Підготували матеріал: Ангеліна Кушнір та Анна Артюх.
Фото: Андрій Білан.
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити