image
 |  5 8 Травня 2018 | 14:15

Луцька міська рада під головуванням Пустовіта стала менш публічною

В загальнонаціональному рейтингу публічності Луцька міська рада посіла третє місце з індексом 72%.
Про це стало відомо під час оприлюднення рейтингу публічності, над яким працювала Громадянська мережа «Опора». У 2016 році Луцька міська рада мала індекс в 79%, що дозволило їй посісти перше місце в Україні.
Про це інфомрує "Перший".
Як відзначив координатор ГМ «Опора» Дмитро Безвербний, це зокрема зумовлено падінням показників публічності міського голови – з 82% до 59%. З огляду на те, що у Луцьку досі немає законно обраного міського голови, під час моніторингу брали до уваги показники публічності секретаря Григорія Пустовіта, який найдовше у минулому році виконував обов'язки міського голови.
Однак, за словами експертів, він не настільки публічний, як, наприклад, радник міського голови Ігор Поліщук.
«На сайті декларацій посадовця нема. На сайті НАЗК є, а на сайті міської ради декларації Григорія Пустовіта немає. Така інформація була на попередній версії сайту. Також на сайті недостатньо контактних даних і не публікуються в повному обсязі рішення та інші документи. Діяльність секретаря не в повній мірі висвітлюється», - розповів Дмитро Безвербний.

Разом із тим, експерти повідомили і про те, що значно знизилась публічність виконавчих органів влади. Так, якщо у 2016 році індекс публічності виконавчих органів міської ради становив 84%, то вже у 2017 - 74%.
Однак, за словами Дмитра Безвербного, є багато позитивних нововведень, зокрема активно висвітлюється інформація про діяльність ЦНАПу, і є мапа дворової інфраструктури та проект «Відкрите місто».
Водночас, експерти не знайшли інформації містобудівного кадастру, декларацій посадовців, звітів про діяльність більшості виконавчих органів та результатів відчуження комунального майна. Що ж до публічності депутатів Луцькради, то їхній індекс публічності зріс з 71% до 80%.
Так, Дмитро Безвербний відзначив, що більшість депутатів стали публічними і почали більше інформувати ЗМІ і своїх виборців про діяльність у міській раді. Однак, не всі депутати прозвітувати про свою роботу у минулому році - 36 з 42.
«Наші рекомендації - розмістити на сайті міської ради графік прийому всіх депутатів та їх декларації, запровадити практику повідомлення депутатами про конфлікт інтересів та ініціювати створення етичного кодексу Луцької міської ради, адже через нестабільні політичну ситуацію в місті, у міській раді досить часто зростає рівень емоцій», - наголосив Дмитро Безвербний.

Начальник загального відділу Луцької міської ради Надія Бортник відзначила, що над наповненням сайту ще триває робота.
«Минулого року ми підписали договір з розробниками і наразі ми продовжуємо роботу над наповненням і вдосконаленням роботи сайту. Ми для того і працюємо, аби в повній мірі забезпечувати лучан необхідною інформацією. В нас завершилась тестова версія і йде адаптація сайту. Дуже багато інформації і, чесно кажучи, не думали ні ми, ні розробники, що це буде такий масив інформації», - зауважила вона.

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook
На сьогодні кожен структурний підрозділ має доступ до окремого кабінету на сайті. Тож на сьогодні всі відділи, управління і комунальні підприємства наповненням свого розділу займаються самі. В той же час, депутат Павло Данильчук відмітив, що на сайті досить часто з запізненням публікуються проекти рішень та інші регуляторні акти, або ж і взагалі не ставляться.
«На сайті міської ради інколи важко знайти необхідну інформацію. Це ми, депутати чи журналісти, знаємо де що шукати, а простим лучанам це складно. На мою думку, з цим варто щось робити і вирішувати це питання, аби підвищувати рівень прозорості міської ради», - зауважив депутат Луцької міськради Павло Данильчук.

Депутат Юлія Вусенко звернула увагу на те, що однією з найбільших проблем є неналежна підготовка та невчасне оприлюднення проектів рішень, які виносять на сесію міської ради.
«Фактично 80% питань у нас виносяться на сесію за день до засідання. Тому перед засіданням усі перебувають у хаосу і не можуть зрозуміти, що буде відбуватись у залі на засіданні сесії», - зауважила депутат.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити