image
 |  2 12 Травня 2018 | 15:52

Синод УПЦ КП застерігає не вестися на провокації з розпалювання міжконфесійної ворожнечі

Священний Синод УПЦ КП зробив звернення з питання утвердження в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, зауваживши у ньому, що Московська патріархія, бачачи наближення визнання автокефалії Православної Церкви в Україні, намагається перешкодити цьому, зокрема через погрози "великого розколу в Православ’ї".
Про це йдеться у зверненні від імені Священного Синоду Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, - передає прес-служба УПЦ КП.
У зверненні наголошується, що питання надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні є справою, яка вирішується між Константинопольським Патріархатом і Православною Церквою в Україні, а президент України не втручається у ці справи.
"Натомість відомими є численні факти політичного і державного втручання з боку Російської Федерації та прокремлівських політичних сил в Україні у процес визнання з метою перешкодити йому. Через дипломатичні та інші канали в інтересах влади Росії та Московської патріархії здійснюється тиск на Константинопольський Патріархат, інші Помісні Православні Церкви. Прокремлівські політичні структури в Україні організували збирання підписів, які, на їхню думку, мають "засвідчити не бажання" православних в Україні підтримати започатковану справу", - йдеться у зверненні синоду.

У документі зазначається, що "використовуючи свій вплив, в тому числі фінансовий, на керівництво Митрополії Московського Патріархату в Україні, ці політичні структури поширюють "підписні листи" в парафіях Московського Патріархату в Україні – хоча жодного публічного церковного розпорядження робити це не було зроблено".
"Зважаючи на ці факти ми висловлюємо протест проти втручання Російської Федерації у церковні справи, проти використання прокремлівськими політиками свого впливу в керівних структурах Митрополії Московського Патріархату в Україні з метою перешкодити визнанню автокефалії. Вважаємо, що своїми діями вони порушують законодавство України, розпалюють міжконфесійну ворожнечу, втручаються у справи релігійних організацій, спонукають одні релігійні організації втручатися у справи інших", - сказано у документі.

Учасники синоду також застерегли всіх від участі в провокаціях, спрямованих на розпалення міжконфесійної ворожнечі.
"Одночасно ми вважаємо недопустимим, щоби під виглядом релігійної діяльності через структури Московського Патріархату в Україні поширювалася кремлівська агресивна ідеологія "русского міра", - йдеться у зверненні.
"Всі ви є свідками того, як Московська патріархія, бачачи наближення визнання автокефалії Православної Церкви в Україні, намагається перешкодити цьому, зокрема через погрози "великого розколу в Православ’ї". Такими погрозами керівництво РПЦ лише підтверджує те, про що ми свідчили від давнього часу: причиною розділення Православ’я в Україні є дії Московської Патріархії, вона спровокувала і досі підтримує поділ УПЦ, а тепер загрожує поділити і все Православ’я. Такі дії керівництва РПЦ свідчать, що воно турбується не про чистоту православного вчення, не про благо Церкви, а про свою владу, про здійснення давньої мрії привласнити собі першість, стати "Третім Римом", - йдеться у зверненні.
"Ми переконані й віримо, що справу єднання Православної Церкви в Україні, утвердження і визнання її автокефалії благословив Господь", - сказано у документі.

Нагадаємо, що Українська православна церква Київського патріархату звернулася до вірян, які хочуть протидіяти спробам Московської церкви не допустити отримання Томосу про автокефалію.
Читати також: Наша Церква буде міцною основою Української держави, – Патріарх Філарет у Володимирі-Волинському

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити