image
 |  2 13 Травня 2018 | 11:12

У Колках відзначили 75-ту річницю Колківської республіки (ФОТО)

13 травня у селищі Колки Маневицького району Волинської області відзначили 75-ту річницю Колківської республіки.
Про це 13 травня 2018 року з місця події повідомляє власкор «ВолиньUA».
Вшанування героїв розпочалися з панахиди.
У своєму слові вітець Андрій зокрема зазначив:
Вірю в те, що українська церква стане помісницькою. Сьогодні 13 травня розпочиналась Колківська республіка. В селі Старосілля теж є могили, які нажаль отці оминають там служби де похоронені 30 упівців. Вірю в те що в майбутньому ми там теж помолимось за їх память. За тих хто виборював державу в такі складні часи та вірили у єдність та відновлення України.


Поруч стоять різні покоління волинян. Зокрема біля пам'ятника Борцям за волю і незалежність України - повстанець Колківської республіки Слісарчук Олександр Панасович та його правнук Марко.
Далі учасники акції ходою пройшлись до центру Колок де біля символічного місця пройшли урочисті заходи.
Під час урочистостей виступили представники громади, громадських та політичних організацій. Зокрема, голова Волинського осередку Національного корпусу Андрій Дяченко, Почесний голова Братства воїнів УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура Василь Кушнір, Голова Колківської ОТГ Олександр Палінкевич, учасник російсько-української війни, депутат Ківерцівської райради Анатолій Король та інші.
Голова об'єднання українок «Яворина» Алла Жупанюк привітала всіх з днем матері та наголосила, що сьогодні у цей день ми маємо пам'ятати матерів героїв. Як тих, чиї сини воюють на сході України з окупантом, так і тих, котрі в часи Колківської республіки боролись з ворогами.

Ми нація українців. Ми нація переможців. 370 років тому Богдан Хмельницький привів українців до славетних перемог над поляками, які в подальшому спричинили крах речі посполитої. 75 років тому в Колках українці показали приклад перемоги в умовах німецької окупації. Зараз для нас важливо здобути в першу чергу внутрішню перемогу, викорінити дух раба і малороса. Орієнтуватися на власні сили і розум. Коли українці здобудуть дух переможців, тоді Україна стане одним із геополітичних центрів світу, - сказав Максим Новицький, голова волинського «Соколу».

Світлина від Ірини Луцик.Також цього дня на честь 75-ої річниці Колківської республіки відбувся автопробіг у Ковелі.
Організатором акцій виступила Волинська обласна організація ВО «Свобода». Також у заходах із вшанування Колківської республіки взяли участь Волинський осередок «Національного корпусу», волинський «Сокіл», місцева громада, Волинська обласна організація «Об'єднання українок «Яворина», Братство воїнів УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура та громадська організація «Волинська ветеранська спілка політвязнів і репресованих», депутати різних рад.
Читайте також: У Луцьку стартує автопробіг на честь 75-ої річниці Колківської республіки (ФОТО)
Читайте також: Автопробіг на честь 75-ої річниці Колківської республіки з Луцька вирушив на Колки (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити