image
 |  0 15 Травня 2018 | 08:55

24-25 травня ІНП Польщі проведе дослідження на місці пам'ятника УПА в Грушовичах

Водночас Святослав Шеремет розкритикував ІНП Польщі за те, що він не погодив з Києвом заплановані на 24-25 травня розкопки.
Про це 15 травня 2018 року повідомляє сайт «Polskie Radio».
Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті Святослав Шеремета розкритикував у понеділок, 14 травня, Інститут національної пам’яті Польщі за «непогодження з українською стороною» археологічних досліджень на цвинтарі у селі Грушовичі на Підкарпатті, що має з’ясувати, чи поховані там члени Української Повстанської Армії.
На жаль ми бачимо, що польський ІНП надалі налаштований на поглиблення протистояння, а не на діалог, - написав Шеремета у Facebook.

Згідно із повідомленням ІНП Польщі, археологічні роботи на цвинтарі в Грушовичах мають провести 24-25 травня.
Мета запланованого дослідження полягає у тому, аби з’ясувати, чи в місці існування до 26 квітня 2017 року пам’ятника, присвяченого діяльності УПА, є поховання членів цього українського формування, - йдеться у повідомленні.

Водночас в ІНП повідомили, що про намір провести дослідження був поінформований посол України в Польщі та Об’єднання українців у Польщі, а їхніх представників запрошено до участі у роботі як спостерігачів.
На думку Святослава Шеремети, інформування про заплановані дослідження «за тиждень до їхнього початку є щонайменше неправильним».
Не кажучи вже про погодження з українською стороною самого факту проведення досліджень відповідно до міжурядової угоди та узгодження їхньої терміну, - зазначив він.
Нині українські спеціалісти, котрі можуть оцінити ці дослідження на професійному рівні, мають вже заплановані інші експедиції. Як бачимо, польська сторона не хоче діалогу і порозуміння. Це прикро, але вже не дивно, - заявив секретар української комісії у справах увічнення пам’яті.

Між Варшавою та Києвом від весни 2017 року триває суперечка довкола заборони української сторони на пошуково-ексгумаційні роботи останків польських жертв війн та конфліктів на терені України. Ця заборона стала результатом знесення пам’ятника УПА у Грушовичах та попередніх випадків руйнування українських місць пам’яті на території Польщі. У Києві заявили, що пошукові та ексгумаційні роботи відновлять за умови відбудови знищених українських пам’ятників у Польщі.
Нагадаємо також, що 18 листопада 2017 року Святослава Шеремету не впустили до Польщі. Досі в’їзд до країни українському чиновнику заборонений.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити