image
 |  2 27 Травня 2018 | 11:48

На Зелені свята не можна заздрити та злитися

Під час Зелених свят слід уникати поганих думок, не заздрити і не злитися на когось. Це може спричинити щось лихе найближчим часом.
Про це пише Газета по-українськи. 
Потрібно поминати померлих. У храмах правлять одну з найбільш урочистих служб. Згадують про поблажливість святого духа щодо учнів Ісуса.
У церкву в цей день ходять з гілками берези, клена або дуба та польовими квітами. Звідти їх несуть додому, засушують і зберігають за іконами. Частину залишають біля вікон і дверей - щоб не проникла зла сила.
Забороняється проводити земляні роботи. Трійця вважається святом землі. В цей день вона святкує свій день народження. Все прикрашають свіжою зеленню та квітами.
Особливо обережно потрібно ставитись до дерев. Береза, горобина та верба часто використовуються у ритуалах на Трійцю. Раніше дівчата прикрашали їх стрічками, квітами та віночками.
За повір'ями, на Зелені свята до людей можуть вийти міфічні істоти – мавки та русалки. Вони можуть нашкодити людині. Тому в ці дні не гуляли поодинці у лісі, уникали водойм та не випускали худобу на пасовища.
Іще протягом трьох днів не можна купатися у водоймах, бо хитра русалка у будь-яку мить може затягти на дно.
Не дозволяється прибирати дім, прати білизну, шити, різати – усю цю хатню роботу. Виняток становить тільки приготування їжі для родини та домашніх або свійських тварин.
Трійця збігається із підготовкою до збирання врожаю. Тих людей, хто не відпочиває в цей день, чекають напасті. У тих, хто оре - худоба хворіє, хто сіє - град поб'є посіви, хто пряде вовну - вівці заблукають.
Прикмети на Зелені свята.
"На Трійцю посватався, а на Покров одружився, значить, шлюб буде довгим, щасливим", – казали раніше.
Дощ на Трійцю – до врожаю, теплої погоди, без заморозків.
Дощ на Трійцю – це сльози за померлими.
Дощ на Трійцю – чекай багато грибів і теплу погоду.
З Трійці починається справжнє літо.
Прийде Трійця – буде і на дворі, як на печі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити