image
 |  2 28 Травня 2018 | 12:12

Лише деякі лікарняні заклади Волині оприлюднили звіти про діяльність благодійних фондів, - Сергій Сівак

Більшість лікарняних закладів Волині ігнорують наказ МОЗ №848 «Про здійснення заходів з контролю за надходженням і використанням благодійних пожертв у закладах охорони здоров’я», який вийшов майже рік тому, а звіти мали бути оприлюднені у квітні.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив депутат Волиньради Сергій Сівак.
Мене точно не можна назвати прихильником виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я. Скоріше навпаки. На мою думку, нещадної критики та осуду, заслуговує не тільки стратегічний напрямок реформування медицини, обраний нинішнім керівником, а й «тактичні» нормативні документи, чи то законодавчі «перли», що періодично вкидаються МОЗом для широкого обговорення, - пише депутат.

Проте визнає, що МОЗівський «організм» здатен народжувати абсолютно притомні рішення.
Мова йде про наказ Міністерства Охорони здоров’я № 848 від 25 липня 2017 року «Про здійснення заходів з контролю за надходженням і використанням благодійних пожертв у закладах охорони здоров’я».
Власне, згадана проблема піднімалась мною на одному із засідань профільної медичної комісії а в подальшому на сесії Волинської обласної ради, ще у 2016 році. Суть Наказу зводиться до обов’язкового щоквартального оприлюднення на електронних сайтах медичних закладів поступлень та видатків благодійних фондів, місій, кас. Крім того, в загальнодоступному місці лікарняної установи повинна бути вивішена і друкована версія такого звіту для публічного ознайомлення. Адже, відповідно до п.3 Ст.17 ЗУ «Про благодійну діяльність» «інформація про структуру та розмір доходів і витрат благодійних організацій, а також умови використання активів для благодійної діяльності не є конфіденційною інформацією або комерційною таємницею» . А «благодійник», в нашому випадку пацієнт або його родина, має право здійснювати контроль за цільовим використанням благодійної пожертви( п.6 Ст.6)
Тому, відповідно до Наказу №848, починаючи з десятого дня, що настає після закінчення кварталу, інформація про фінансову діяльність благодійних фондів, що співпрацюють із лікарняними закладами, повинна бути надана для публічного ознайомлення, - інформує Сергій Сівак.

Але, зі слів депутата, навіть станом на 22 травня лише деякі лікарняні заклади Волинської області, спромоглися розмістити на своїх електронних сторінках звіти про діяльність благодійних фондів.
Можу відмітити в цьому контексті доволі детальний та якісний звіт проведений Луцькою міською клінічною лікарнею, - додає Сергій Сівак.
Зважаючи на представлену інформацію, члени профільної комісії Волинської обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, одностайно підтримали звернення до обласного управління охорони здоров’я, з вимогою належного виконанням уже згаданого наказу МОЗ № 848.
Звертаюсь, у першу чергу, до журналістів, громадських активістів, представників різних антикорупційних організацій. Cаме від Вас, Вашої активної, послідовної громадянської позиції залежить наскільки прозоро та ефективно будуть використовуватись кошти медичних благодійних фондів, - додає депутат Волиньради.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити