image
 |  4 29 Травня 2018 | 16:30

Найстаріше дерево Європи вразило науковців своїм віком

Науковці виявили найстаріше дерево Європи. Йому близько 1230 років і воно продовжує рости.
Сосну Італус, як її назвали науковці університету Тушіа, знайшли нещодавно під час чотирирічних досліджень національного парку Поліна в південній Італії, передає DailyMail.
За звітом дослідників, Італус з'явився на скелястих схилах південної Італії у 789 році. Попри засуху й аномальну спеку, дерево не припиняє свій ріст, а в останні десятиліття показує його значне прискорення.
Джанлука Піовесан з університету Тушіа знайшов цьому дві причини. Перша – нижчі температури на високогір'ї, які зберегли Італус від смерті. Друга – зниження забруднення середовища, відповідно до нових правил ЄС. До того ж віддалене розташування на гірських схилах вберегло сосну від минулих лісорозробок та випадкових пожеж, що поширені в регіоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині у заповіднику звалився знаменитий «пізанський» дуб (ФОТО)
Дослідники зіштовхнулися з проблемою визначення віку дерева. Всередині стовбура замість деревени знайшли пил. Вчені були змушені використати метод радіовуглецевого датування (метод датування органічних речовин, заснований на визначенні відносного вмісту ізотопу С¹⁴ в природних об'єктах). Завдяки цьому визначили, що Італус є найстарішим деревом Європи. Попереднім рекордсменом була сосна з Греції, віком 1075 років.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити