image
 |  2 29 Травня 2018 | 15:46

У Литві відзначили 80-річчя від дня загибелі Євгена Коновальця

В Каунасі, де в 20-30 роки була «тимчасова столиця» Литви, урочисто відзначили 80-річчя трагічної загибелі від радянських спецслужб керівника УВО, фундатора ОУН, друга Литви Євгена Коновальця. 
Про це інформує "Укрінформ".
«Хода на честь Євгена Коновальця пройшла від місцевого штабу Спілки стрільців Литви (Lietuvos sauliu sajunga), де є меморіальна дошка його пам’яті, до Палацу офіцерів в Каунасі. Там відбулася конференція на честь 80-річчя від дня трагічної загибелі Коновальця. На ній говорили про його заслуги в боротьбі за свободу Литви та України, а також про поточну ситуацію з відсіччю, яку дає Україна зовнішній агресії», - розказав один з керівників Спілки стрільців Литви в Каунасі Стасіс Ігнатавічус

 



За його словами, на завершення конференції близько 20 активістів були нагороджені почесною медаллю ім. Євгена Коновальця «За внесок у розвиток братерських відносин між українським та литовським народами».
Серед нагороджених - добровольці, члени Спілки стрільців Литви, військові, вчені, журналісти, а також члени української громади в Литві та українські партнери литовської Спілки стрільців.


У Каунасі, який в 20-30 роки був «тимчасовою столицею» Литви, Євген Коновалець створив потужне представництво Української військової організації (УВО), а згодом – філію Організації українських націоналістів (ОУН). Також він вніс великий внесок у становлення Спілки стрільців Литви (Lietuvos sauliu sajunga).
Меморіальна дошка на честь видатного українця встановлена на фасаді будинку, де знаходиться штаб Спілки стрільців.

Нагадаємо, 80 років тому, наприкінці травня 1938 року, полковник Коновалець загинув у Роттердамі внаслідок теракту, що влаштували радянські спецслужби (виконавець – міжнародний терорист Павло Судоплатов).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити