image
 |  0 31 Травня 2018 | 18:21

Карпатські праліси: чому саме в Україні збереглися найдавніші ліси Європи?




Вони зберегли непорушеними свої природні екосистеми, що означає сотні видів флори і фауни, які існують лише там.





Про це 31 травня 2018 року повідомляє сайт «Навколо світу».
Вік поодиноких дерев у пралісах може сягати 500 років. Здається ніби й небагато, але якщо врахувати, наскільки інтенсивно європейці вирубували ліси, — спершу для будівництва флоту, згодом на потреби промисловості, а далі і війн, то можна сказати, — нам пощастило, що на континенті взагалі ще збереглися незаймані людиною ліси.

Чи не найбільше пралісів Європи збереглося саме в Україні, у Карпатах. Експерт із лісових питань WWF в Україні, доктор сільськогосподарських наук Юрій Шпарик пояснює:
У Карпатах праліси збереглися через те, що вже досить тривалий час діє заборона на вирубки у високогір’ї, щоби запобігти лавинам і паводкам. З іншого боку, погано розвинута або ж зовсім відсутня транспортна мережа не дала можливості провадити вирубки в промислових масштабах.


Через мінімальний, а то й зовсім відсутній влив людини, екосистема пралісів надзвичайно добре збалансована. Такі ліси майже не хворіють, оскільки можуть самі відновитися. Вони поглинають велику кількість води під час опадів, яку потім переводять у підземні води. Відсутність людини дозволяє розвиватись популяціям ведмедів і рисі, які внесені до Червоної книги України.

Станом на 1 січня 2018 року вдалося виявити  близько 93 тис. га старовікових лісів (квазі-пралісів), з них — близько 50 тис. га пралісів.Ця площа дорівнює площі п’яти Києвів.
Також, за оцінками фахівців, залишки пралісів ще можуть бути на Поліссі. Їх важливо виявити, щоб у майбутньому зберегти від вирубки.
З цією метою зараз готується експедиція WWF до Полісся. Після втручання людини праліси вже неможливо відновити до попереднього стану.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити