image
 |  4 4 Червня 2018 | 05:32

До масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови Ковельської РДА Івана Смітюха

На території Турійського району зафіксовано масову загибель бджіл.
Про це 03 червня 2018 року повідомляє сайт «Район. Бізнес».
У зв’язку з цим було відкрито кримінальне провадження, а голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко доручив створити робочу групу з координації та контролю за резонансною ситуацією.
25 травня відбулося засідання цієї групи, на якому проаналізували результати обстежень пасік заявників і поставили завдання завершити обстеження та провести дослідження відібраних зразків бджіл, меду стільникового, інсектицидів, бакової суміші та рослин ріпаку на наявність інфекційних та інвазійних захворювань і вміст інсектициду, а також встановити підприємство, причетного до загибелі бджіл.
29 травня відбулося друге засідання робочої групи. За результатами комісійного обстеження 347 бджолосімей, які належать 20 власникам, фактів повної загибелі бджолосімей не встановмили. Проте, зафіксували часткову загибель бджіл, решта бджіл живі, проте ослаблені.
За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в області, в зразках підмору та розплоду бджіл, відібраних з пасік Ковельського та Турійського районів інфекційних та інвазійних захворювань не виявили..
Голова робочої групи комісії з обстеження загибелі бджіл дав доручення провести додаткове обстеження пасік, щоб встановити кількість загиблих бджіл. До її складу увійшли віце-президент «Спілки пасічників України», голова громадської організації «Братство бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан» Володимира Дмитрука.
Під час проведення слідчих дій Головним управлінням Національної поліції у Волинській області на складі сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю імені Лесі Українки (с. Колодяжне Ковельського району) виявили інсектицид «Престо», про який Держпродспоживслужба додатково проінформувала Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК для проведення досліджень.
За оперативною інформацією з цієї лабораторії, інсектицид виявили в бджолах, баковій суміші та рослинах. У меді стільниковому інсектицид не виявили.
На засіданні робочої групи з координації та контролю за ситуацією, пов’язаною з підмором бджіл, у понеділок, 4 червня 2018 року, розглянуть результати досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК та Одеської прикордонної контрольно-токсикологічної лабораторії на вміст пестицидів та інсектицидів, додаткових обстежень пасік щодо кількості загиблих бджіл та офіційний висновок ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.
Власником Колодяжненського СТзОВ імені Лесі Українки є екс-голова Ковельської райдержадміністрації, колишній депутат Волинської обласної ради від Партії регіонів Іван Смітюх.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити