image
 |  0 5 Червня 2018 | 20:33

Голландські активи «Газпрому» арештували через борг перед «Нафтогазом»

Суд арештував голландські активи російської компанії «Газпром» для виплати НАК «Нафтогаз України» 2,6 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.
Про це 05 червня 2018 року повідомляє сайт «Укрінформ».
Про це повідомляє прес-служба НАК.
Минулого тижня НАК «Нафтогаз України» подала клопотання щодо арешту часток ПАТ «Газпром» в його голландських дочірніх компаніях та заборгованості цих дочірніх компаній «Газпрому». Клопотання були подані для забезпечення права «Нафтогазу» на отримання від російського монополіста 2,6 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу, ухваленим у лютому 2018 року, - йдеться у повідомленні.
Голландський суд задовольнив ці клопотання, наголосили в «Нафтогазі». Водночас шість із семи дочірніх компаній «Газпрому» в Голландії відмовились співпрацювати з судовими виконавцями, хоч це і не вплине на арешт, - додали в прес-службі.
«Нафтогаз» застосує усі доступні законні засоби та інструменти, щоб домогтися виконання рішення і отримати від «Газпрому» присуджену суму. На жаль, російська компанія діє недобросовісно, не виконуючи як рішення арбітражу, так і накази європейських судів інших юрисдикцій, - прокоментував інформацію голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

У «Нафтогазі» також зазначили, що ініціювали арешт активів у інших юрисдикціях, включно з частками «Газпрому» в його дочірніх компаніях «Nord Stream AG» та «Nord Stream 2 AG». Швейцарський суд задовольнив клопотання «Нафтогазу», і судові виконавці проводять дії, щоб заморозити ці та інші активи.
Як повідомлялося, у квітні 2014 року «Газпром» підвищив ціну на газ для «Нафтогазу» більш ніж на 80%. «Нафтогаз» опротестував таке необгрунтоване підняття ціни в арбітражі, і трибунал зменшив плату за газ, відібраний у 2014-2015 роках, на близько 1,8 млрд дол. Крім того, трибунал відхилив вимогу «Газпрому» за принципом «бери або плати» як надмірну, що зекономило «Нафтогазу» близько 77 млрд дол. до завершення терміну дії контракту в 2019 році.
Таким чином, трибунал присудив «Газпрому» виплатити Нафтогазу 4,63 млрд дол. компенсації за збитки через порушення умов транзитного контракту. Із урахуванням рішення по іншому спору «Газпром» має виплатити «Нафтогазу» 2,6 млрд дол.
«Нафтогаз» підкреслює, що апеляція «Газпрому» проти рішень Стокгольмського арбітражу не означає автоматичного відтермінування зобов’язання російської компанії негайно розрахуватися і не впливає на процес стягнення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити