image
 |  0 7 Червня 2018 | 07:37

На Маневиччині відновили унікальне джерело

На околиці села Троянівка городоцькі лісівники відновили унікальне джерело.


Про це 07 червня 2018 року «ВолиньUA» повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.
Це невелике джерельце б,є у лісових угіддях Троянівського лісництва ДП «Городоцький лісгосп», що на Маневиччині. Існує  воно із часу заснування села і має цікаву історію.
У перших писемних згадках йдеться про те, що колись, у сиву давнину, в урочищі Банзериха било із землі потужне джерело. Вода потоком спливала до всього села, до кожного «шнура» (шнурами називали вузькі поля – земельні наділи, які були вузькими та досить довгими).
У цьому потічку селяни напували воли та  іншу худобу. Набирали воду для приготування їжі та втамування спраги у баньки (глиняні  глечики).
Місцеві жителі також розповідають: були часи, коли джерело било настільки сильно, що виникала загроза підтоплення села, тому пані, у власності якої були навколишні землі, вирішила  «запнути» джерело, використавши для цього білу овечу вовну…
Із  тих пір і до сьогодні вода вже збігає невеличким потічком.
Ця джерельна вода цілюща, прохолодна, має специфічний смак, довго зберігається.
Жителі села Троянівка та навколишніх сіл, які збирають у тутешніх лісах гриби та ягоди, можуть на цьому місці перепочити, випити прохолодної  водички або просто зібратись із друзями чи в сімейному колі для відпочинку на природі.
Щоб створити якомога комфортніші умови для людей, місцеві лісівники недавно облаштували тут невеликий рекреаційний пункт. Ініціатором створення затишного куточка  став Троянівський сільський голова Микола Ясюк. Тож реалізовано гарний задум завдяки співпраці місцевої влади з лісогосподарським підприємством, що діє на території, і зокрема підтримці таких ініціатив з боку директора лісгоспу Віктора Данилюка.
До речі, на свято Водохреща саме тут набирають воду для освячення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити