image
 |  2 10 Червня 2018 | 09:40

Власники квартир зможуть відмовитися від централізованого опалення

Власники квартир зможуть відмовитися від централізованого опалення. Проект закону, запропонований народними депутатами, передбачає право власника квартири подати постачальнику теплової енергії заяву про відмову від даної послуги. А якщо квартира належить кільком особам, таку заяву повинні підписати всі співвласники.


Про це пише Судово-юридична газета.
Мешканці багатоквартирних будинків, підключених до централізованої системи теплопостачання, зобов'язані оплачувати таку послугу незалежно від бажання і фактичного користування нею. Разом з тим, власники квартир позбавлені можливості встановити автономне опалення, використовувати для опалення електричну енергію або просто відмовитися від комунального сервісу. Виходить, що, навіть не користуючись послугою, мешканець тим не менш зобов'язаний за неї платити.
Такі правила, на думку авторів законопроекту №8431 від 05.06.2018, прямо суперечать Конституції. Крім того, у комунальних підприємств часто немає можливості здійснити заміну або ремонт тепломереж, що неминуче призводить до зниження якості надаваних послуг при постійному зростанні вартості комуналки. Отже, у населення виникають цілком обґрунтовані сумніви в необхідності таких послуг.
Одержавши заяву, виконавець послуги повинен протягом місяця безкоштовно розробити технічні умови відключення, які припускають відділення внутрішньоквартирної мережі від мережі централізованого теплопостачання та встановлення відповідних трубопроводів для забезпечення проходження теплової енергії в квартири, які продовжують користуватися послугою.
Технічні умови виконуються власником квартири за свій рахунок поза опалювального сезону. Після завершення робіт проводиться спеціальна перевірка та складається акт, який згодом виступає підставою для розірвання договору надання послуги.
Законопроект передбачає відповідальність виконавця послуги за умисне затягування процедури відключення. Так, у разі порушення строків виконання послуг споживач отримує право не оплачувати їх за цей період.
Разом з тим, відключення квартири від централізованого постачання тепла не звільняє власників цих квартир від оплати послуги з опалення приміщень загального користування.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити