image
 |  0 11 Червня 2018 | 07:18

Світязькі депутати хочуть бачити місцевий пляж без торгівлі

Так вирішили на черговій сесії Світязької сільської ради Шацького району Волині, на яке завітала ініціативна група світязян у кількості 10 чоловік на чолі з депутаткою Шацької районної ради Ніною Хомич.
Як інформує "Шацький край", депутати сільради найперше вислухали представників цієї ініціативної групи та прийняли з цього питання відповідне рішення.
Світязький сільський голова Микола Цвид зачитав звернення, яке було написане на зборах селян 3 червня, з проханням заборонити на пляжі торгівлю, а також розміщення тимчасових об’єктів торгівлі.
– Минулого року була розроблена, обговорена і погоджена містобудівна документація рекреаційної території на землях постійного користування Шацького національного природного парку в межах берегової лінії озера Світязь. З настанням весни на пляжі розпочалися роботи з благоустрою території: косіння трави і чагарників, завезення землі, розміщення доріжок тощо. Деякі жителі села не згідні з тим, що облаштовується пляж, і от уже два тижні, як у Світязі з цього приводу проводяться сходи селян та протестні акції, – зазначив сільський голова.

Присутня на сесії Марія Христецька, директорка Шацького національного природного парку, наголосила, що до початку сезону пляжі потрібно впорядкувати і встановити на них біотуалети, переодягальні, смітники, облаштувати місця для відпочинку. Шацький національний парк – це державна установа, яка не має коштів на благоустрій території пляжів.
– Ми хотіли почути від представників світязької громади, яку частку вони можуть вкласти в пляжі, долучившись до їх облаштування, обслуговування, вивезення відходів. Проте відповіді від них не надійшло. Натомість зголосилися організувати цивілізований і комфортний відпочинок у прибережній смузі, вклавши в цю справу немалі гроші, підприємці. Як бачимо, на пляжах сьогодні кипить робота і скоро прибережні території постануть перед відпочивальниками оновленими, зручними і комфортними, – поінформувала присутніх Марія Володимирівна.

Микола Цвид додав, що скоро в сільську раду надійдуть малі сміттєві контейнери для населення, яке уклало договори з КП «Будинкоуправління», та 10 великих. Представники ініціативної групи не погодилися зі словами директорки парку. Зі слів Ореста Димана, підприємці не цікавилися думкою екологів про шкоду чи користь для озера від завезеної на пляж землі: «Дійде до того, що пригорщами будемо виносити з берега той пісок, аби відновити природний баланс і повернути болітця, з яких живиться озеро. Маємо дбати про те, щоб зберегти Світязь для майбутніх поколінь, а не думати, як заробити на ньому гроші».
Торгівлю біля озера, зокрема в тимчасових об’єктах, активісти теж не хочуть бачити: ні горілкою, ні пивом, ні морозивом і соком: «Морозиво і воду відпочивальникам можна продавати, приносячи на пляж у кошичку. Або нехай вони ідуть за цими продуктами через дорогу в магазини». Невелика суперечка виникла на сесії з приводу продажу пончиків. Цю торгівлю, звичайно, не можна заборонити, бо люди мають заробляти влітку гроші. Хоча одним не подобається «неестетичний» вигляд пончистів, іншим – що продають їх не світязькі, а шацькі люди, треті казали, що продавці пончиків повинні сплачу-вати податки.
Представниця громади Олена Зборовська внесла пропозицію зупинити будівництво тимчасових споруд на пляжі, оскільки, з її слів, їх будують не на роки, а на століття. В береговій смузі потрібно залишити тільки атракціони, човни і катамарани.
– Більше того, в детальному плані пляжу передбачено 100 малих архітектурних форм. Це що? Торгові точки чи парасольки? Або ми чогось не розуміємо, або нас обманюють, – звернулася до присутніх Олена Григорівна.

Насправді ж, за словами директорки нацпарку, це не об’єкти торгівлі, а переодягальні та інші атрибути комфортного відпочинку.
Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА, у виступі перед депутатами і представниками громади наголосив, що світязький пляж має бути саме пляжем з доступом до озера. Бо люди не приїдуть відпочивати в ліс чи в болото, дивитися на жаб чи вужів, а саме до озера, причому з гарними умовами.
«Ви ж читаєте, що пишуть люди про відпочинок на Світязі? Гадючник, болото, нескошена трава… Дуже неприємно…», – відзначив Віктор Павлович.

Сам факт облаштування пляжу підприємцями влаштовує владу Шацького району. Бізнес вкладає у цю справу великі гроші, тому нормально, зі слів посадовця, що він захоче встановити на території пляжу торгові точки з морозивом, водою, пивом, хот-догами.
За торгівлю на пляжі безалкогольними напоями і продуктами харчування висловилася більшість депутатів сільської ради. Ігор Сакура додав, що варто було б запитати також думку туристів про те, чи потрібна на пляжі торгівля.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити