image
 |  0 11 Червня 2018 | 09:32

У Луцьку відбулося перше засідання Бюджетного комітету

Днями в Луцьку, 8 червня, вперше засідав Бюджетний комітет Верховної Ради України.
Про це «ВолиньUA» стало відомо з сайту Волинської обласної ради.
Парламентарі слухали керівників обласної влади, фінансистів, митників та податківців.
Засідання зацікавило й окремих народних депутатів України, які обиралися від області. Зокрема, прибули Ірина Констанкевич, Степан Івахів та Ігор Лапін.

Вони озвучували перед колегами нагальні проблеми, вирішення яких потребує бюджетних вливань із державної казни. Йдеться про потребу повної консервації Ковельського ветсанзаводу, добудову шкіл в Башликах на Ківерцівщині та в Стобихівці  Камінь-Каширського району, забезпечення обладнанням новозбудованої школи №27 в Луцьку, придбання обладнання для обласного онкодиспансеру, ремонт доріг, святкування 150-річчя з Дня народження Лесі Україники, кошти на реабілітаційний центр для військових.
Ірина Констанкевич привернула увагу Бюджетного комітету до проблеми відновлення людського капіталу як на Волині, так і в Україні загалом.
Вона озвучила невтішну статистику про те, що 700 тисяч молодих людей із нашої країни щороку виїздять на роботу за кордон і закликала колег до розуміння ризиків від цієї тенденції.
Голова ОДА Олександр Савченко розповідав про здобутки області в частині здійснення  адміністративно-територіальної реформи та просив врегулювати окремі законодавчі норми для ефективнішої роботи ОТГ.

Директор департаменту фінансів Ігор Никитюк привернув увагу до проблем, які можуть виникнути на Волині через недостатні обсяги освітньої та медичної субвенцій, а також субвенції на надання пільг та субсидій.
Під час засідання йшлося і про результати проведення так званого "митного експеременту". Нагадаємо, йдеться про спрямування до спецфонду обласного бюджету коштів від перевиконання індикативних показників діяльності митниці. Ці гроші цільово спрямовувалися на ремонт доріг державного значення.
У 2017 році через цей механізм  Волинська митниця ДФС спрямувала на реконструкцію волинських доріг 776,2 млн грн. Це – рекордна сума для Волині за час дії експерименту.  У 2015 році на ремонт магістралей області було залучено 104,2 млн грн, у 2016 – 115,7 млн грн. Загалом в рамках "митного експерименту" на дороги Волині   надійшло майже мільярд – 996,1 млн грн.
Формально Уряд продовжив есперемент і в цьому році. Втім,  планка перевиконання індикативних показників завищена. Більше того, кошти від волинської митниці до обласного бюджету можна перераховувати тільки у випадку, коли вся система митниці перевиконує план.


Голова обласної ради Ігор Палиця вважає таку політику дискримінаційною. "Потрібно звільняти тих керівників митниці, які не справляються із завданнями", - пояснює голова облради і пропонує вжити зусиль для того, аби митні кошти й надалі можна було залучати на ремонт волинських магістралей.
Крім того, очільник представницької влади області дав зорозуміти столичним парламентарям, що на Волині робиться чимало спроб для того, аби забути про стереотипи дотаційності.
"Ми знаємо, як заробляти гроші. Три роки тому, депутати Волиньради прийняли рішення не давали дозволу на видобування корисних копалин приватним компаніям. Ми створили КП "Волиньприродресурс". Воно отримало ліцензії на видобування торфу, бурштину та міді. Вже рік можемо видобувати сонячне каміння. Маємо всі дозвільні документи, але Держгеокадастр не дає землі для користування нашому комунальному підприємству. Причини - не зрозумілі. "Волиньприродресурс" змушений йти до суду, замість того, щоб працювати. За нашими розрахунками це підприємство могло би заробляти для місцевих бюджетів від 500 млн до мільярда гривень в рік. Але це не відбувається, бо є позиція Президента України не дати працювати підприємству. Він особисто мені про це сказав і дав команди змельникам та силовикам гальмувати роботу "Волиньприродресурсу".

Голова комітету Верховної Ради України з питань бюджету Андрій Павелко в кінці засідання заявив, що всі пропозиції, які озвучувалися сьогодні на Волині будуть взяті до уваги, а до Уряду спрямують відповідні рекомендації.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити