image
 |  0 11 Червня 2018 | 06:16

Українці активніше переходять на безготівкові розрахунки

Кількість платежів за допомогою безконтактних карт і грошовий оборот по таких операціях неухильно зростає, а ось кількість готівки поза банками буде скорочуватися.
Про це 11 червня 2018 року повідомляє сайт «Сьогодні».
Нацбанк заявляє, що українці останнім часом все активніше використовують банківські картки для оплати товарів і послуг.
За підрахунками НБУ, більш 3/4 всіх операцій c банківськими картами складає оплата товарів і послуг – 77,7% станом на початок квітня. Решта 22,3% – зняття готівки. З початку року частка безготівкових платежів зросла на 3%.
Але за кількістю грошей безготівкова оплата все ще поступається зняття готівки. Так, із загальної суми грошей, які «пройшли» через банківські карти українців, 55,6% – це було отримання готівки, а 44,4% – оплата по безналу. З чого можна зробити висновок, що більше половини всіх покупок і оплат українці все ще воліють робити за допомогою «живих» грошей.
В європейських країнах безготівкові розрахунки давно вже відсунули «готівку» на задній план. А в таких країнах як Швеція або Данія безготівкові платежі складають більше 90%. У Нацбанку також взяли курс на cashless-економіку, тобто на безготівкову, або «вільну від кеша».
Вважається, що відсоток безготівкових розрахунків – один з показників розвиненості економіки. А велика кількість готівкових розрахунків і взагалі - велика кількість готівки в країні – показник високого рівня тіньової економіки. Це не раз відзначали і зарубіжні економісти, і керівництво Нацбанку.
Іншими словами, на думку економістів, якщо українці будуть частіше здійснювати безготівкові розрахунки, це допоможе швидше вивести економіку з тіні і забезпечити економічне зростання.
В «Комплексній програмі розвитку фінансового сектора до 2020 року» – в тій, де поставлена мета 5% інфляції до 2020 року – говориться і про необхідність пріоритетного розвитку безготівкових платежів, у порівнянні з готівкою. Зокрема, поставлена мета скоротити рівень позабанківської грошової маси до 2020 року до 9,5% ВВП. Для порівняння: в 2014 році цей показник становив 18,1%, в 2018-му – близько 11%.
У планах НБУ - збільшити рівень безготівкових розрахунків до 2020 року до 55%. У 2014-му він становив всього 25%, сьогодні частка безготівкових розрахунків збільшилась до 44,4%. Для цього, зокрема, з минулого року НБУ знизив граничну суму розрахунків готівкою з 150 до 50 тис. грн (такий спосіб обмежити кількість кешу - звичайна світова практика).
Показовим є і щорічне зростання кількості POS-терміналів (пристроїв, які дозволяють розраховуватися карткою). Якщо в 2014 році воно становило всього 4,7 тис. штук на 1 млн жителів, то до 2020 року кількість POS-терміналів повинна вирости до 11 тис. шт. на мільйон осіб.
За даними НБУ, сьогодні кожен другий безготівковий платіж – це покупка в магазині: 50,6% від загального числа. На другому місці за частотою – покупки в інтернет-магазинах або оплата послуг через інтернет – 40,7%. Ще 6,7% безготівкових операцій – це перекази грошей з картки на картку.
За даними НБУ, на сьогоднішній день українці мають 59,9 млн платіжних карт, з яких, правда, активних тільки 58%, або 34,8 млн шт.
Найшвидшими темпами зростає число безконтактних банківських карт - на 5% за останній квартал. Їх стали випускати з 2014 року, але до цих пір частка безконтактних карт в Україні менше 10%. У той час як в Польщі, наприклад, ще кілька років тому такі карти становили близько 80%. А у Франції і в Великобританії нещодавно навіть церковні пожертвування стали приймати через термінали безконтактної оплати.
За даними Українського процесингового центру (UPC), за перший квартал 2018 року кількість платежів за допомогою безконтактних карт і грошовий оборот за такими операціями збільшилися вдвічі, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року.
Статистика використання безконтактних карт UPC показує, що близько 70% платежів – це покупки в супермаркетах, 11% – платежі в ресторанах швидкого харчування, 6% – на автозаправках, і 5% – в метро.
До речі, що стосується метро – жителі мегаполісів, схоже, відчули зручність оплати проїзду саме безконтактними картами. За перший квартал 2018 року кількість таких платежів зросла в 6 разів!
Новинка останніх років – безконтактні платежі зі смартфонів, які підтримують технологію NFC. Такий інструмент запустив, зокрема, ПриватБанк для клієнтів з картами Mastercard. І, хоча, за даними UPC, обсяг таких розрахунків ще менше 1%, вони набирають популярність.
А ось грошові операції в пристроях самообслуговування - терміналах і банкоматах - складають лише 2% від усіх безготівкових грошових операцій. Та й суми через них переводяться невеликі - менше 3% від загального обсягу. При цьому платіжні термінали стоять буквально на кожному кроці і число їх постійно зростає. За даними НБУ, в квітні в Україні налічувалося 257,7 тис. платіжних терміналів. Причому з початку року їх кількість збільшилася на 2,4%.
Правда, в НБУ говорять, що більшість підрахованих пристроїв – торговельні платіжні термінали. В середньому на один такий термінал в місяць припадало 476 операцій на суму майже 113 тис. грн.
Що ж стосується терміналів – програмно-технічних комплексів самообслуговування, то їх кількість зменшилася на 3,7%, склавши 16,4 тис. шт.
Така ситуація не є дивною. Адже з моменту своєї появи такі платіжні термінали майже не змінилися, в той час як банківські технології пішли далеко вперед. Чим сьогодні може допомогти термінал самообслуговування? Сплатити за телефон або комунальні послуги? Все те ж саме можна зробити і не виходячи з дому, через інтернет. А маючи смартфон, такі операції взагалі можна виконувати буквально "на ходу". Термінал же зручний в кращому випадку, щоб покласти гроші на картку.
Банкоматів в Україні зараз налічується 18,6 тис. З початку року їх кількість скоротилася на 23 одиниці.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити