image
 |  2 12 Червня 2018 | 12:00

Чого очікувати від бейбі-боксів? - думки експертів

З 1 вересня за ініціативою уряду кожній породіллі даруватимуть бейбі-бокси - пакунки для немовляти.
До коробки кластимуть разові пелюшки, підгузки, дитячу косметику і одяг, матрац, дві ковдри, термометр, соску і пляшечку для годування. Для матері - інформацію про догляд за новонародженим. Орієнтовна вартість такого пакунка 5 тис. грн. Видавадимуть їх у пологовому будинку разом із свідоцтвом про народження.
Gazeta.ua запитали в експертів їхню думку з приводу такої урядової інновації.
Олександр Охріменкопрезидент Українського аналітичного центру
"Ця урядова ініціатива закінчиться величезним скандалом. По-перше, я упевнений, що в цих боксах будуть прострочені товари низької якості. Їх попросту боятимуться використовувати для новонароджених. По-друге, скоріш за все закупівлі відбуватимуться через тендери, тобто кума-брата-свата. Як наслідок, величезні роздуті ціни.
Фактично, це ще одна схема відмивання бюджетних грошей й корупція. Для народження дитини п'ять тисяч, це копійки. Така реакція масс пояснюється просто - люди розумні. Вони навчені попереднім досвідом таких подачок з боку влади. Я впевнений, що більше половини тих речей викидатимуть. Бо вони не годитимуться. Якби справді думали про людей, то зробили б, наприклад, безготівкову оплату в магазинах дитячої продукції на цю сумму. В такому разі, можна бути певними, що ці кошти не підуть на туфлі для мами".

Микола Гнатів, неонатолог
"Я дуже позитивно ставлюся до такої ініціативи. Це крок вперед. Єдина проблема - не всім діткам потрібні такі бокси. Наприклад, у багатьох розвивається алергія на присипки чи олійки. Вони не всім підходять, треба розробляти індивідуальні підходи. Або навіщо дитині на грудному вигодовуванні соска?
Все ж треба, щоб була альтернатива - обирати продукти і можливість забрати ці кошти готівкою. Бувають випадки, що діткам треба ліки в перші дні життя. Ці гроші б дуже доречними. Та й відверто кажучи, деякими продуктами з цього списку не рекомендують користуватися. Наприклад, присипка. Вона забиває пори новонародженого і з'являються подразнення, почервоніння".

Олександр Кочетковполітолог
"Дійсно, є велика проблема з народжуваністю українців. Уряд шукає варіанти підтримки людей. Однак населення реагує негативно через якість виконання таких ініціатив. Будь-які намагання влади, яка скомпрометувала себе сприймаються тепер злочинно. Населення змучене постійними скачками тарифів і цін. Українці впевнені, що їх банально хочуть обікрасти за державний кошт.
Поширені випадки закупівлі державою неякісних або прострочених ліків. Те ж саме з продуктами харчування і одягом для військових. Люди однозначно вирішують - нас знову хочуть ошукати. Списати величезні гроші і сховати їх в офшорах. Єдиний вихід з цієї ситуації - зміна влади".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитяча залізниця у Луцьку заросла борщівником.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити