image
 |  0 12 Червня 2018 | 08:51

Волинські соснові ліси стали менше всихати

Вперше за останні 3 роки динаміка площ осередків всихань соснових лісів пішла на спад.
Про це 12 червня 2018 року «ВолиньUA» повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.
Станом на 1 червня цього року волинські лісівники зафіксували залишки осередків всихань соснових лісів на площі 6876 га. Ще півроку тому – 1 січня – результати моніторингу були гіршими: на Волині 7742 га лісу було вражено шкідниками.
Про це повідомив начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.
Такого результату вдалося досягнути завдяки вчасним та в достатній кількості проведеним санітарним заходам. Ми ліквідували осередки всихання, чим, відповідно, призупинили поширення шкідників, – пояснив Олександр Кватирко.

Проте, зважаючи на аномальні погодні умови, що сприяють розмноженню шкідника, лісівники продовжують вести спостереження. Адже науковці прогнозують, що уникнути масового ураження сосни цього року, на жаль, не вдасться.
Читайте також: «Лісова мафія» на Волині: Шацький національний парк окуповують комерсанти
Варто зазначити, що із грудня 2017 року волинські лісівники призупинили рубки головного користування по хвойному господарству, спрямувавши всі зусилля та засоби на порятунок лісу від «зеленої пожежі». Так, вдалося ліквідувати 4667 га осередків всихань. Проте, як свідчать результати детального нагляду, за цей час проблема розповсюдилася на площу 3900 га.
З метою досконалого вивчення ситуції у волинських лісах було розвішено 1000 феромонних пасток, що дало змогу фахівцям галузі та науковцям визначити найпоширеніші види шкідників.
Читати також: «Лісова мафія» на Волині: «дерибан» голови ОДА за лічені дні до відставки (ФОТО, ДОКУМЕНТ)
Завдяки широкій роз’яснювальній роботі серед населення – а це 55 виїзних семінарів за рік, що відбулися у кожному районі, зустрічі з місцевими громадами, численні публікації та відеосюжети у ЗМІ, розповсюдження інформаційної літератури – вдалося досягнути розуміння з боку місцевого населення, що також сприяє покращенню ситуації. Люди переважно усвідомлюють проблему і самі нерідко звертаються до лісівників із повідомленнями про виявлені осередки хворого лісу.
До речі, практика проведення виїзних семінарів на Волині продовжується. Минулого тижня такий відбувся у Турійському районі. Місцеві лісівники залучили до семінару депутатів обласної та районної ради, представників райдержадміністрації, голів сільських рад. Побачивши проблему на власні очі, посадовці вкотре переконалися у необхідності термінових дій.
І що головне: площі, де проведені санітарні заходи у зимовий період, уже були заліснені навесні цього року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити