image
 |  0 12 Червня 2018 | 15:38

Заборонені в Україні сайти залишаються в десятці популярних серед населення

За травень п'ятьма найпопулярнішими по відвідуваності в Україні доменами стали Google, Youtube, Facebook, «ВКонтакте» і Ukr.Net.
Заборонена в Україні рішенням РНБО російська соціальна мережа «ВКонтакте» залишилася на четвертому місці, а російська соцмережа «Однокласники» все ще у десятці по відвідуваності - такі результати дослідження інтернет-аудиторії України за травень 2018 року, повідомляє прес-служба Інтернет-асоціація України з посиланням на дані компанії Factum Group Ukraine.
Згідно з проведеним дослідженням, за травень п'ятьма найпопулярнішими по відвідуваності в Україні доменами стали Google, Youtube, Facebook, «ВКонтакте» і Ukr.Net. При цьому середньоденна частка аудиторії за місяць для доменів Google склала 67%, а місячне охоплення аудиторії - 86%. Для Youtube ці показники становлять 42% і 73%, для Facebook - 33% і 57%.
Середньоденне і місячне охоплення української аудиторії для «ВКонтакте» склали 18% і 35% відповідно - незважаючи на заборону, українці продовжують сидіти в російській соцмережі, хоч і не так масово, як раніше.
У десятку популярних ресурсів також увійшли сайти таких компаній та сервісів, як OLX, «ПриватБанк», «Яндекс», «Одноклассники» і «Синоптик».
При цьому проведеним дослідженням не були охоплені окупований Росією Крим і тимчасово непідконтрольні території Луганської і Донецької областей.
Нагадаємо, президент Петро Порошенко своїм указом від 15 травня ввів в дію рішення РНБО від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Зокрема, провайдерам заборонили надавати доступ до російських соціальних мереж «ВКонтакте», «Однокласники» і всіх сервісів Yandex і Mail.Ru.
Втім, незважаючи на рішення РНБО, українці продовжують масово використовувати «Вконтакте», Yandex, Mail.Ru та інші російські сервіси. У цьому їм допомагають різноманітні анонімайзери, VPN-майстри і браузери зі «вшитим» VPN, наприклад, Yandex Brauser, Opera або Tor.
7 вересня президент Петро Порошенко повідомив про те, що має намір і скорочувати присутність російських соціальних мереж та інтернет-ресурсів в Україні.
«Російські мережі були і залишаються інструментами спецоперацій російських спецслужб в неоголошеній війні проти України. Тому будемо і далі за ними пильно стежити і скорочувати їх присутність», - сказав президент, виступаючи з посланням до Верховної Ради.

29 грудня 2017 року Міністерство освіти і науки України доручило закрити доступ до доменних зон «.ru» і «.ру» в навчальних закладах та інших установах, що належать до сфери управління міністерства.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити