image
 |  2 13 Червня 2018 | 19:04

Можновладці намагаються розвалити 130 резонансних справ щодо топ-корупції

У Венеціанській комісії Ради Європи не наполягали на включенні в закон про Антикорупційний суд суперечливої норми про те, щоби справи проти корупціонерів, які вже спрямовані до суду, не підлягали апеляції у новоствореному Вищому антикорупційному суді (ВАС).
Про це в коментарі сайту «Європейська правда» повідомив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.
З боку Венеціанської комісії не було такої вимоги, - заявив він, коментуючи інформацію про дану норму, що з’явилася у середу в українських ЗМІ.

Як відомо, у підписаному та опублікованому законі «Про Вищий антикорупційний суд» виявилася норма про те, що кримінальні справи, які вже наразі спрямовані до суду першої інстанції, не підлягають перегляду у апеляційній палаті ВАС. Апеляцію по цих справах мають розглядати загальні суди, навіть якщо ВАС на той момент вже запрацює. Ця правка виводить з розгляду ВАС всі нинішні резонансні справи щодо топ-корупції; на розгляд майбутні антикорупційних суддів надходитимуть лише майбутні справи.
Детальніше про дану правку та про обставини її появи – читайте в блозі народного депутата Мустафи Найєма, де він зокрема зазначає:
По-перше, в жодному офіційному документі або релізі Венеціанської комісії такої вимоги немає. По-друге, ця версія змін не була відображена в таблиці до другого читання, яку ви можете самі знайти на офіційному сайті Верховної Ради.
Тобто, парламент не розглядав і не міг голосувати за редакцію цієї норми, а голосував за те, щоб справи НАБУ розглядалися в Антикорупційної палаті ВАСУ.
Чесно кажучи, цей невеликий абзац дозволить апеляції по всіх справах НАБУ, які зараз в судах і будуть передані в суди загальної юрисдикції до запуску Антикорупційного суду, розглядати в діючих корумпованих судах. Це може торкнутися Миколи Мартиненка, Романа Насирова, Геннадія Труханова, Олександра Онищенко, Борислава Розенблата і т.д. Всього близько 130 (!) справ.

У Страсбурзі досі чекають на офіційний переклад закону англійською, що дозволить визначити детальнішу позицію щодо конкретних норм.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити