image
 |  0 14 Червня 2018 | 08:34

Пасічникам Волині відшкодують збитки через масову загибель бджіл

Масову загибель бджіл у Турійському районі Волині спричинили пестициди, які використовували під час обробітку полів.
Про це «ВолиньUА» стало відомо 13 червня під час оперативної наради, що відбулася під керівництвом голови Волинської ОДА Олександра Савченка.
Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, відбулося 5 засідань робочої групи з координації та контролю за ситуацією, пов'язаною з підмором бджіл. В результаті двічі проведеного обстеження пасік встановлено часткову загибель бджіл від 20 до 25 %.
«Спеціалісти Держпродспоживслужби провели відбір проб мору бджіл на пасіках Кміна Тараса та Сьомака Валерія, зразки рослин ріпаку та меду, а також на всіх пасіках на наявність інфекційних та паразитарних хвороб. Матеріали надіслані в Українську лабораторію якості та безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів та Одеську прикордонну державна контрольно-токсикологічну лабораторію. За результатами випробувань виявлена залишкова кількість пестицидів фунгіцидної та інсектицидної дії, зокрема азоксистробін та лямбда-цигалотрин. Натомість в меді пестицидів не виявлено», – повідомив Юрій Горбенко.

Відтак, керівництву СТзОВ ім. Лесі Українки рекомендовано врегулювати дане питання шляхом порозуміння та віднайдення компромісного рішення. Зокрема, днями відбулися індивідуальні зустрічі із 14-ма з 17-ти пасічників Турійського району та обговорено можливі шляхи компенсації понесених втрат. Як результат, із більшістю знайдено порозуміння. Натомість 4 пасічники принципово заявили, що будуть вирішувати питання в судовому порядку.
Голова Волинської ОДА доручив начальнику юридичного відділу Віталію Потапенку надати усю необхідну правову допомогу пасічникам у разі звернення їх до суду.
Нагадаємо, що 24 травня цього року до Олександра Савченка звернулися пасічники (17 чол.) із сіл Озеряни, Н.Двір, Купичів, Літин та Осьмиговичі Турійського району про те, що напередодні ТзОВ ім Лесі Українки обробляли посіви ріпаку і в них на пасіках почали гинути бджоли.
Для оперативного вирішення ситуації пов’язаної із загибеллю бджіл на території Новодвірської сільської ради Турійського району головою обласної адміністрації видано доручення від 24.05.2018 № 3387/17/2-18, яким затверджено склад робочої групи з координації та контролю за ситуацією, пов'язаною з підмором бджіл.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити