image
 |  0 15 Червня 2018 | 07:40

Чаруківська сільрада – молодша сестра чи впливовий партнер?

На Волині вже діє 41 ОТГ, які на децетралізаційній мапі покривають понад 46% території області. Разом із тим рясніє вона ще й чималою кількістю «білих плям» серед яких, віднедавна, і Чаруківська сільська рада, що у Луцькому районі, яка мала б стати частиною Гіркополонківської сільської ОТГ. Річ у тім, що Кабмін у травні 2018-го визнав її неспроможною, адже з 2015 року там так і не змогли розпочати процес об’єднання.
Про це «ВолиньUA» повідомила прес-служба Асоціації міст України.


Зваживши на те, що Гіркополонківської ОТГ наразі немає у перспективному плані формування територій області, останніми змінами до нього, Чаруківську сільраду включили у склад Городищенської сільської ОТГ. Так хочуть зробити громаду спроможною, бо на сьогодні населення її складає десь 3,5 тисяч осіб, а потрібно щонайменше п’ять. Утім, зайнявши вичікувальну позицію, ініціювати приєднання у Чарукові та Вигуричах, де мешкає 1,5 тисячі осіб, поки не поспішають.
Тож шляхи подальшого розвитку Чаруківської сільради обговорили на виїзній консультації за участі Валентина Малиновського, Василя Грома, Тамари Зубенко, консультантів Офісу реформ, який діє при Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України, в межах проекту «ПУЛЬС», який АМУ втілює за підтримки USAID.


На початку розмови, консультант з правових питань Валентин Малиновський наголосив, що у своїй роботі ПУЛЬСовики не лобіюють ані політичних, ані владних, ані бізнесових інтересів.
Він звернув увагу присутніх на ситуацію, що склалася із децентралізаційними процесами у Чаруківській сільраді зауваживши, що їхня позиція, обрана ще 2015-го, зіграла з ними злий жарт: Чаруків втратив шанс стати центром ОТГ, мільйони інфраструктурної субвенції, територія відстала у розвитку, у порівнянні зі створеними раніше ОТГ, років на шість, а нині ще й перетворилася на децентралізаційну «білу пляму».


Хоча для Чарукова і Вигурич є один «плюс» – вони можуть обрати між уже діючою Городищенською чи Гіркополонківскою, створення якої лише у планах.
– Головне визначитися де житимете, бо після реформи ОТГ стануть осередками розвитку країни. До речі, нині виникає питання чи потрібні райони, яких на Волині буде і так не більше п’яти, хоча на початку йшлося про трирівневу систему «громада-район-область». І не зволікайте, бо і так багато втрачено,  – сказав Малиновський.



На думку консультантів найоптимальніше для Чаруківської сільради приєднатися до Городищенської ОТГ, до центру якої лише три-чотири кілометри. До речі, півтори тисячі жителів які є в сільраді, після виборів 2020 року забезпечать цій території потужне депутатське лобі в раді ОТГ. Окрім того, Чаруків має власну пожежну частину, школу розраховану на 270 учнів (нині навчається майже дві сотні, – Авт.) у якої гарні шанси стати опорною, дитсадок, який відвідує 40 малюків, хороше комунпідприємство. Це гарне підґрунтя, щоб у партнерстві з Городищем, розвивати ОТГ. Разом із тим, усе згадане вище плюс бюджет Чаруківської сільради у 3,5 мільйони гривень, у порівнянні з іншими сільрадами, які планують утворити Гіркополонківську ОТГ, дають шанси не на партнерство, а лише на роль молодшої сестри.

– Гіркополонківська ОТГ, без сумніву, фінансово потужніша, але Городищенська, як на мене, більш прийнятний варіант: землі, інфраструктура, історія та інше. Городище значно зміцнило свої позиції за рахунок територій Горохівського району, що увійшли до складу ОТГ, але в Чарукова теж є шанс стати її серйозною частиною з власними важелями впливу та преференціями, – підтримав думку колеги консультант з бюджетних Василь Гром. – Тож вважаю, що тягнути до примусового приєднання, не найкращий варіант, бо можна лишитися біля розбитого корита.





Судячи з риторики представників громади думки, як у керівництва так і в жителів, розділилися: частина прагне починати зміни вже, а дехто вважає за потрібне дочекатися примусового приєднання, бо люди побоюються, що Городище – центр однойменної ОТГ, візьметься перетягувати ковдру на себе.
Спільного рішення, на жаль, поки ухвалити не вдалося, тож Чаруківська сільрада й далі в пошуку правильного і вигідного для себе варіанту приєднання.
– Ми не проти приєднання до якоїсь із ОТГ, хоча б і до Городищенської, але хочемо, щоб це була чесна гра,  за правилами і з дотриманням обіцянок, – резюмувала на завершення зустрічі голова Чаруківської сільради Жанна Пудлік.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити