image
 |  2 15 Червня 2018 | 20:40

Вчені розповіли, як зменшити шкоду від недосипання в будні

Шведські дослідники спростували думку про те, що нестача сну в будні завдає непоправного збитку здоров'ю людини. Нині підтвердилося, що результати попередніх досліджень, які показали нульову користь від досипання на вихідних, насправді були не зовсім точними.
Повідомляє FOX30.
"Нові результати свідчать про те, що недосипання в будень не спричинює зростання ризику ранньої смерті, якщо дозволяти собі висипатися у вихідні", — сказано у звіті вчених з Інституту досліджень стресу Стокгольмського університету.

Таким чином, людині достатньо хоча б один день довше поспати, щоб певною мірою компенсувати ту шкоду, яку вона завдала своєму організму, на тривалий час позбавивши себе повноцінного сну.
Участь у дослідженні шведських науковців взяло більш ніж 43 000 дорослих людей. Спостереження проводилося протягом 13 років. Воно показало, що в піддослідних віком до 65 років, які в будні спали не більше 5 годин на добу, а у вихідні — мінімум 8 годин, показники ймовірності смерті в ранньому віці виявилися не вищими, ніж у тих, хто щодня спав по 6-7 годин.
Незважаючи на такі втішні новини, людям віком від 18 до 60 років вчені все ж наполегливо рекомендують не зловживати можливістю компенсувати у вихідні втрачені години сну. Твердження про те, що регулярно спати менше 7 годин шкідливо, усе ще лишається актуальним. Недосипання має лишатися винятком, а не перетворюватися на закономірність.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити