image
 |  2 17 Червня 2018 | 09:45

Чого волиняни очікують від медичної реформи?

Сьогодні своє професійне свято відзначають медичні працівники.  Це свято людей, які рятують тисячі життів. День медика – чудова нагода висловити повагу до їхньої праці, а також підвести перші підсумки медичної реформи.
Кореспонденти видання «ВолиньUA» запитали у волинян, чого вони очікують від медичної реформи і чи задоволені нинішнім станом медицини?
Анна Мельничук, спеціаліст з інфекційного контролю асоціації «Служба організації інфекційного контролю»:
- Я не дуже задоволена медичною реформою, оскільки багато людей, в тому числі іваничівців, не думають про майбутнє і не вибирають сімейних лікарів. Невідомо чому, але за попередніми даними, менше 10% іваничівців обрали сімейних лікарів. Можливо, вони думають, що в них багато часу, але це зовсім не так. Тим паче, що все залежить від людей. Заробітна плата лікаря залежатиме від того, скільки він матиме пацієнтів. Якщо з лікарем підпише угоду лише 30 людей, то яку ж він матиме заробітну плату? До того ж цю суму він має поділити на лаборантів, медсестер, технічний персонал. Вважаю, що люди повинні більш відповідально ставитися до цієї реформи і не затягувати з вибором сімейних лікарів.
Оксана Виваль, Володимир-Волинський:
- Очікую висококваліфікованих спеціалістів та адекватних цін на медичне обслуговування Теперішнім станом не задоволена! Підхід до лікування обмежено-стандартний, не виконуються усі вимоги медичних протоколів при різних хворобах, лякає безвідповідальність лікарів.
Яна Костецька, медична сестра поліклінічного відділення Іваничівської ЦРЛ:
- На мою думку, реформою задоволенi одиницi! Особисто я не задоволена, нiчого хорошого я  не очiкую. Все, що робиться i вже зроблено - все проти людей!! Таке враження, що медицина нiкому не потрібна.
Валентина Борусевич, Володимир-Волинський:
- Будь-яка реформа передбачає, в підсумку, удосконалення, модернізацію та покращення тієї галузі, в якій вона проводиться. Проте наша влада завжди у всі реформи підкладає підводні камені. В результаті страждають прості українці. Тому сподіватись на суттєве покращення не приходиться. А нинішній стан медицини за останні роки помітно погіршився. І що чекати далі один Господь знає.
Людмила Мишей, старший фельдшер Іваничівського відділення ЕМД:
- Екстрена медицина не може бути другим сортом у реформах і потребує негайного порятунку!
У нас є все, що має бути в цивілізованій країні: медики, знання і бажання працювати. Але, на жаль, немає тієї поваги від держави, на яку екстрена медицина цілком заслуговує.
Держава вкладає шалені кошти у ремонт доріг, робить загальнонаціональним завданням реформу патрульної поліції. І це все правильно. Але якщо такої ж уваги немає до екстреної медицини, то усе інше втрачає сенс.
І ми будемо продовжувати боротись за збереження і розвиток ЕМД!!! Бо питання про екстрену медицину - це у прямому сенсі питання про підняття медичних тарифних розрядів, підняття зарплат, але нікого в уряді це не хвилює... Тільки в Україні і лікар, і санітарка, і прибиральниця одержують однакову мінімальну заробітну плату...
Поки запрацюють нові закони, які заплановані  в парламенті і за якими має суттєво піднятись оплата праці медиків (а це аж 2020 року), то до цього часу, не буде кому вже працювати в українських лікарнях, не буде кому приїжджати в машинах екстреної медичної допомоги...
Іванна Вільчинська, Володимир-Волинський:
- Станом медицини не задоволена, лікарі часто некомпетентні, погано виховані і співпрацюють з фармацевтичними компаніями, через що виписують непотрібні дорогі ліки, БАДи і обстеження.
Чого б мені хотілось від реформи? Щоб можна було записуватись на прийом до лікаря по телефону, як у приватній клініці і приходити на вказану годину. Також, більш суворого контролю компетентності лікарів, зокрема в районах. І щоб був якийсь орган, куди можна звернутись у випадку лікарської некомпетентності, і щоб він працював не для галочки.
Наталія Біляк, лікар-педіатр Іваничівського ЦПМСД Іваничівської АЗПСМ:
- Очікували, звичайно, найперше того, що нарешті буде гідно оплачуватися робота лікаря і не буде «зрівнялівки». Але оскільки за гроші, що «ходять» за пацієнтом, будуть оплачувати все: роботу всіх працівників, світло, газ і т.д., то аби та зарплата не стала меншою, ніж зараз. Але як  для початку будь-якої  справи, так і тут треба не один рік, а то й десяток років, щоб все запрацювало злагоджено.  А як воно буде - доживемо, то побачимо.
 
 
 
Андрій Музичук,  Володимир-Волинський:
- Нинішній стан медицини звісно не того рівня який ми б хотіли мати. А медична реформа вона тільки на паперах, на мою думку. Втім, як і більшість реформ в нашій країні.
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити