image
 |  0 17 Червня 2018 | 17:00

Конкурс «Міжвоєнна Волинь» визначив переможців (ФОТО)

14 червня в Товаристві польської культури на Волині імені Еви Фелінської вручили нагороди та дипломи учасникам конкурсу наукових та науково-популярних публікацій «Міжвоєнна Волинь».
Про це повідомляє сайт «Волинський Монітор».
Конкурс «Міжвоєнна Волинь» відбувся з нагоди 125-річчя від дня народження волинського воєводи Генрика Юзевського, яке відзначали минулого року.
Заходи з ушанування цього ювілею показали, що ми дуже мало знаємо про міжвоєнну історію Волині. А це ж регіон із багатим минулим, котре творили разом усі ті народи, які тут проживали, – зазначив у коментарі «Волинському монітору» віце-консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур, ініціатор проведення конкурсу.

Для того, щоб узяти участь у конкурсі, потрібно було надіслати наукову, науково-популярну публікацію або публікацію в пресі на тему міжвоєнного періоду в історії Волині, написану або оприлюднену українською чи польською мовою у 2017–2018 рр.
Надіслані роботи оцінювала комісія, до складу якої увійшли професор кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Микола Кучерепа (голова комісії), краєзнавець та журналіст видання «Хроніки Любарта» Олександр Котис, доцент кафедри слов’янської філології СНУ Юлія Васейко, головний редактор газети «Волинський монітор» Валентин Ваколюк та віце-консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур.
Професор Микола Кучерепа зазначив, що під час обговорення робіт кожен член комісії висловив свою суб’єктивну оцінку кожної з них. Згодом відбулася дискусія та відкрите голосування, за результатами якого переможцем у категорії «Найкраща наукова робота» став кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії Національного університету «Острозька академія» Володимир Марчук (тема роботи «Організація ремісничої освіти у Волинському воєводстві в 1920–1930-х роках»), а в категорії «Найкраща науково-популярна робота» перемогла вчителька Луківської загальноосвітньої школи-ліцею І–ІІІ ступенів Зоя Шевчук (тема «Просвітницька діяльність сестер ордену Непорочного зачаття Діви Марії у Мацеєві (Лукові)»).
Давайте протидіяти непам’яті, – закликав присутніх консул Кшиштоф Савицький.

Він відзначив важливість тематики, яку порушили переможці конкурсу.
Велика історія складається з історії малих спільнот, – наголосив консул, характеризуючи роботу Зої Шевчук.

Кшиштоф Савицький подякував також Володимиру Марчуку за те, що він займається темою ремісничої освіти – такою маловивченою та актуальною сьогодні.
Володимир Марчук зазначив, що це щоденна робота, над якою він працює як науковець. Натомість Зоя Шевчук пояснила, що тему вона обрала невипадково, адже у школі, якою опікувалися сестри ордену Непорочного зачаття Діви Марії в Мацеєві, навчалася її мама.
Я живу зараз поряд із цим монастирем. І мене завжди цікавило, що там відбувалося. Тому цю роботу я писала швидко, хоча матеріал збирала роками, – сказала переможниця.

Інші конкурсні роботи були присвячені різним аспектам міжвоєнного періоду, історії населених пунктів, окремим постатям в історії, зокрема й волинському воєводі Генрику Юзевському, з нагоди ювілею котрого й започатковано цей конкурс. Усі конкурсанти отримали дипломи про участь.
Окрім робіт переможців, редакція «Волинського монітора» особливо хоче відзначити публікації істориків Сергія Гладишука («Jak Wołyń odszedł do Polski») та Степана Синяка («Діяльність польських парамілітарних організацій на Волині 1921–1939 рр.»). Вибрані конкурсні роботи найближчим часом ми представимо увазі Читачів на сторінках нашого видання.
Віце-консул Марек Запур, який не зміг узяти участь у нагородженні переможців, напередодні заходу зазначив:
Мене деякі роботи зворушили, коли я побачив, що молодь цікавиться історією й наважилася щось написати. Ще більше мене вразило те, що частина цих робіт була написана польською мовою, хоча й було видно, що це створило додаткові труднощі для авторів і, мабуть, їм було би легше писати українською.

Консул зазначив, що у планах – проведення наступних таких конкурсів, проте, організовуючи їх, потрібно буде продумати нову формулу, оскільки в цьому конкурсі в один ряд поставили роботи професійних істориків та аматорів.
Дуже складно порівняти роботи професійного історика і 16-річного хлопчини, який вирішив написати щось про своє місто, – додав Марек Запур.

Конкурс організували Генеральне консульство РП у Луцьку (дипустанова була також спонсором нагород) та редакція польсько-українського двотижневика «Волинський монітор».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити