image
 |  0 17 Червня 2018 | 13:13

«Побажання для сусіда» – поляки та українці зможуть привітати одне одного зі сторіччям незалежності

У Львові та в Перемишлі проведуть акцію з нагоди 100-річчя української та польської незалежності.
Про це 17 червня 2018 року повідомляє сайт «Portal Polsko-Ukrainski».
Мешканці обох міст матимуть змогу зробити своє фото та привітати сусідів із важливою річницею. Організаторами акції є Об’єднання українців у Польщі та Товариство Homo Faber (Люблін, Польща).
За словами президентки Товариства Homo Faber Анни Домбровської, акція має спонукати людей подумати про добре – про людські відносини, щирі слова, якими хочемо привітати одне одного зі справді важливою датою.
Бачу, що сьогодні ми знову повернулися до тих часів, коли нам інколи бракує взаєморозуміння у спілкуванні. Часто ми грузнемо в інспірованих політиками історичних ворожнечах. Це нарощування політичного капіталу суттєво ускладнило прості стосунки між людьми. Я хотіла би розкрити те добро, що є в людях. Такі побажання ми складаємо як собі, а собі ж ми бажаємо тільки найкращого, – коментує Анна Домбровська.

У Львові акція відбудеться 16-17 червня. 16 червня привітання мали змогу залишити учасники круглого столу «Українці та поляки разом проти викликів XXI століття. Спадщина Яцека Куроня». У ньому, зокрема, взяли участь Данута Куронь, Орест Друль, Ярослав Грицак, Мирослав Маринович, Петро Тима. А 17 червня під час встановлення памʼятного знака на честь Яцека Куроня на площі його імені (біля Генерального консульства Республіки Польща у Львові) свої привітання зможуть залишити усі охочі.
Уже за тиждень така ж акція відбудеться по той бік кордону – у польському місті Перемишль. 23 червня від 12.00 на міській площі Ринок збиратимуть привітання від поляків з нагоди 100-ліття незалежності для українців. 24 червня ввечері в Українському домі у Перемишлі відбудеться дискусія, присвячена 100-річчю незалежності. У ній візьмуть участь професор Анджей Фрішке (Клуб католицької інтелігенції), доктор Роман Висоцьки (Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської) та професор Ян Пісулінські (Жешувський університет).
Фотографії з привітаннями, перекладені обома мовами, презентують 24 червня в Українському домі у Перемишлі. Пізніше їх розмістять в Інтернеті.
Нагадаємо, 1918 рік був надзвичайно важливим в історії обох країн. 11 листопада 1918 року Юзеф Пілсудський проголосив польську незалежність. Цей день поляки і сьогодні відзначають як День незалежності. В Україні історія склалась дещо інакше. 22 січня 1918 року у Києві Центральна Рада проголосила незалежність Української Народної Республіки. Попри те, що період незалежності тривав зовсім недовго, багато істориків говорить про її виняткове значення в утвердженні української державності.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити