image
 |  0 17 Червня 2018 | 11:07

Встановили причини загибелі бджіл у Турійському районі Волинської області

23 травня 2018 року Головне Управління Держпродспоживслужби у Волинській області зафіксувало факт масового підмору бджіл у селах Новий Двір, Літин, Осьмиговичі, Купичів, Озеряни, Сушибаба Турійського району Волинської області.
Про це 17 червня 2018 року «ВолиньUA» повідомили у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Для встановлення причин загибелі бджіл спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області комісійно обстежили пасіки, посіви ріпаку та відібрали зразки підмору, розплоду бджіл, стільникового меду, рослин ріпаку і бакову суміш пестициду.
За результатами досліджень, проведених ДУ «Волинська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби», в зразках підмору бджіл інфекційних та паразитарних хвороб не виявлено.
За результатами проведеної фітосанітарної експертизи ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія», ентомологічних та мікологічних шкідливих організмів в посівах ріпаку не виявлено.
За результатами випробувань Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Національного університету біоресурсів, у зразках рослин, бджіл, бакової суміші виявлено залишкові кількості пестицидів, а саме діючу речовину інсектицидної дії лямбда-цигалотрин (49,85 г/л).
Підсумовуючи наведене, причиною загибелі бджіл стало порушення норм чинного законодавства при обробці посівів ріпаку препаратами інсектицидної дії з діючою речовиною лямбда-цигалотрин.
Станом на 15.06.2018 господарство-власник посівів добровільно відшкодувало фінансові втрати 12 із 17 пасічників.
Читайте також: До масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови Ковельської РДА Івана Смітюха
Читайте також: У «медовому» Ягідному «липи цвітуть – духмяно-духмяно» (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити