image
 |  2 20 Червня 2018 | 12:20

Суд на бійцями 51-ої бригади: свідок військової прокуратури розмовляв російською і сперечався з адвокатами

Сьогодні у судді над бійцями 51-ої бригади допитали одного свідка зі сторони військової прокуратури, котрий розмовляв російською і поводився нахабно по відношенні до адвокатів бійців.
Про це інформує "ВолиньUA".
У судовій залі Володимир-Волинського суду не було жодного адвоката, лише в режимі відеоселектору захист надавали адвокати Сергій Гришко та Олена і Тетяна Яркіни.
З Лисичанського суду теж у режимі відеоселектору допитали свідка майора Олександра Гузієнка, який у липні 2014 року був начальником штабу протитанкового дивізіону 51-ої бригади. На запитання адвокатів свідок відповідав російською мовою.
Майор повідомив, що обвинувачених знає, але нині жодних зв’язків з ними не підтримує і відразу ж заявив, що в липні 2014 року вони здалися самообороні Свєрдловська.
Гузієнко загалом розповів, що 15 липня 2014 року вони зайняли терикон біля населеного пункту Хмельницьке. Харчове забезпечення отримували від капітана Люльки, воду возили з Хмельницького. Щодо зброї, то її було достатньо.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У суді над бійцями 51-ої бригади допитали двох свідків
З 24 на 25 липня їх обстріляли «градами» та прицільно з мінометів, внаслідок чого понесли втрати техніки, а серед бійців почалася паніка. Саме 25 липня на терикон прибули сепаратисти та запропонували здатися. За словами майора, кілька бійців з ними побалакали і виріши здатися «щоб спасти своє життя просто на просто». Їх від цього намагалися відмовити командири, а коли не вдалося цього зробити командир батареї наказав здати зброю. Гузлієнко навіть назвав прізвища бійців з якими він теж розмовляв.
Кілька разів у судовому засіданні свідок повторив, що  за хлопцями, нібито приїздив автобус.  Також він не знає, якої глибини були окопи і чим їх вирили бійці, хоча на попередніх засіданням було встановлено, що їх рили касками. Не було у бійців і бронежилетів. Не відповів свідок і на питання чи стріляли по терикону з території Росії.
На питання адвоката Сергія Гришка свідок відповідав хамовито. Навіть дозволив собі давати поради по прочитанню уставу і звинувачувати у некомпетентному ставленні запитань.
Коли адвокати поцікавилися у Гузлієнка звідки у нього дані про те, що терикон залишили 36 бійців підрозділу, відповів, що «треба вести облік, щоб потім такі як ви не розповідали, які вони герої».
Сипав майор і запрошеннями їхати до нього на Донбас, а не сидіти по судах. Також хотів поставити ще запитання хлопцям, але суддя не дозволив.
Наступне судове засідання відбудеться 18 липня 2018 року об 11 годині.

Нагадаємо, що хлопців судять за те вийшли з оточення. Бійці 51 бригади в липні 2014 року, після 10 днів оточення, 10 днів обстрілів із «Градів» та мінометів, коли була розбита вся техніка, не дочекавшись прийняття рішень командування, самі виходили з оточення, потрапили в полон та були вивезені на територію Росії. Нині їх судять за відмову від несення обов’язків військової служби за попередньою змовою групи осіб.

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити