image
 |  0 23 Червня 2018 | 11:23

У справі розкрадання коштів «Держінвестпроекту» - нові підозри, у т.ч. близьким родичам Каськіва

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 21 червня 2018 року затримали восьмого учасника корупційної схеми з заволодіння 259,2 млн грн, що призначались для реалізації низки національних проектів.


Цього ж дня цій особі, яка виявилась двоюрідним братом колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (далі — «Держінвестпроект») Владислава Каськіва, повідомили про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.


Про це 23 червня повідомили у НАБУ.


Крім того, 21 червня 2018 року про підозру у вчиненні злочину за аналогічними статтями повідомлено іншому близькому родичу екс-голови «Держінвестпроекту» (рідному брату).


«Оскільки ця особа наразі знаходиться поза межами України, про підозру повідомлено у спосіб, передбачений ч.1 ст. 278 Кримінального процесуального кодексу», - йдеться в повідомленні.

Як встановило слідство, у 2012 році з державного бюджету України виділили понад 500 млн грн для реалізації низки національних проектів, в тому числі таких, як «Якісна вода», що передбачав встановлення в найбільших містах України автоматів із розливу питної води, та  «Олімпійська надія-2022», за яким мали бути зведені інфраструктурні об’єкти для проведення зимових олімпійських ігор в Україні. Проте через заволодіння впродовж 2012-2014 років 259,2 млн грн із виділених 500 млн грн зазначені проекти так і не були реалізовані.


За версією слідства, призначені для реалізації національних проектів кошти ДП «Державна інвестиційна компанія», що входило до сфери контролю «Держінвестпроекту», під виглядом укладення договорів позики перевело на рахунки компаній, підконтрольних службовим особам «Держінвестпроекту» та ДП «Державна інвестиційна компанія». Після цього бюджетні кошти перенаправили на рахунки афілійованих із ними підприємств-нерезидентів, зареєстрованих на території Республіки Кіпр. У подальшому учасники корупційної схеми розподілили кошти між собою.


Загалом, у вчиненні кримінального правопорушення, що досліджується в рамках зазначеного кримінального провадження, наразі підозрюють дев’ять осіб. Крім двох осіб, яким повідомлено про підозру 21 червня 2018 року, йдеться про:


- екс-заступника голови «Держінвестпроекту», який також був радником директора ДП «Державна інвестиційна компанія»;


- колишнього працівника «Держінвестпроекту»;


- колишніх директора та працівника ДП «Державна інвестиційна компанія»;


- трьох директорів приватних підприємств із ознаками фіктивності.


Дії зазначених підозрюваних кваліфіковані за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).


Досудове розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ розпочали у жовтні 2016 року після передачі відповідних матеріалів з Головного слідчого управління Національної поліції України.


Інші публікації за темою: https://goo.gl/MheVGS


Слід нагадати, що «Держінвестпроект» у 2012-2014 роках очолював Владислав Каськів.  У 2012 році Каськів підписав угоду на 1 млрд доларів з іспанською кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З'ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором.

Каськів залишив територію України, однак у листопаді 2017 року його екстрадували з Панами, а Печерський райсуд за клопотанням ГПУ обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави.
Каськіва звільнили у залі суду, впродовж 5 днів він мав сплатити заставу 160 тисяч. Вказану суму вніс юрист Віктор Єрмолаєв. Також повідомлялося, що Каськів відшкодував державі ще до рішення суду майже 7,5 мільйонів гривень збитку.  Цю суму вніс батько екс-депутата Євгена Суслова, власник фермерського господарства Іван Суслов.
ГПУ оскаржувала рішення Печерського райсуду щодо Каськіва.
У грудні 2017 р. детективи НАБУ затримали чотирьох осіб у справі про розкрадання коштів Держінвестпроекту.  У березні 2018-го детективи НАБУ встановили сьомого ймовірного учасника корупційної схеми з розкрадання коштів Держінвестпроекту, ним виявився директор ТОВ "Боржава резорт".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити