image
 |  13 25 Червня 2018 | 14:38

Світлини Луцьких аптек початку ХХ століття (ФОТО)

Поки точно невідомо, коли в місті з'явилися перші аптеки, але у XVI столітті в Луцьку було кілька міських і шпитальних аптек, а на майдані Ринок було шість аптечних кіосків.
Вважається найстарішою аптекою у місті Луцьку, яка діє й  до сьогодні - це є аптека Злоцьких. Вона є найдавнішою діючою міською аптекою, починаючи з ХІХ століття. У її підвалах було сховище медикаментів та добре обладнана лабораторія, яка, на жаль, не збереглася до наших часів. Нині у підземній частині аптеки знаходиться складське приміщення.
Читайте також: Аптека Злоцьких: місце, де рецепти передаються з покоління в покоління

Про понуємо переглянути фото, як же виглядали Луцькі аптека у 1915-1916 роках . Інтер'єр та вигляд з вулиці, - світлини взято з форуму Lodomeria.
[caption id="attachment_73569" align="aligncenter" width="650"] Луцька аптека (1915-1916)[/caption]
Ще одна атека у Луцьку знаходилась по теперішній вулиці Лесі Українки на перетині вулиці Кривий Вал.

Та ж аптека, зазнала руйнування у роки Другої світової війни та не збереглась до наших днів.

Щоб аналізувати можливі хвороби, з якими доводиться стикатися лікарям, в Луцьку на початку ХХ століття відкрили першу на Волині хімічно-бактеріологічну лабораторію. Вона розташовувалася в замку Любарта. Крім медичних потреб, у лабораторії могли дослідити якість продуктів харчування і води.
Рекомендуємо також почитати: Волинь у ХІХ столітті на картинах художників
[caption id="attachment_73548" align="aligncenter" width="680"] Хімічно-бактеріологічна лабораторія на фото 1916 року. Зображення з Австрійської національної бібліотеки[/caption]
На території міста Луцька у ХІХ столітті розміщувався госпіталь, де лікували різноманітних військових, які брали участь в різних війнах Російської імперії. А одними з перших були жертви «хвороби ХІХ століття» – холери. Померлих солдат гренадерського корпусу, який у 1848 році проходив через Луцьк, направляючись на Угорську кампанію, ховали в районі Феодосіївської церкви на Володимирській.
[caption id="attachment_73550" align="aligncenter" width="678"] Військовий госпіталь на поштівці. Зображення з Польської національної бібліотеки[/caption]
Далі буде....
Рекомендуємо також почитати: Історія Луцьких тролейбусів у фото (70-80-ті роки ХХ століття)
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити