image
 |  2 26 Червня 2018 | 17:31

УПЦ МП марно намагалася відмовити патріарха Варфоломія від української автокефалії

Переговори делегації УПЦ МП в Стамбулі, яка намагалася вплинути на Вселенського патріарха Варфоломея з тим, щоб не допустити надання Україні томоса про автокефалію її православної церкви, не були успішними.
Про це 26 червня 2018 року повідомляє сайт «Укрінформ».
Про це написав релігієзнавець, доктор філософських наук, професор Олександр Саган у своїй публікації LIGA.net.
Московський патріархат не залишає спроб не допустити надання для України томоса Константинопольського патріарха. Чим ближче до дати ухвалення рішення Константинопольським патріархом про надання Україні томоса на автокефалію її православної церкви, тим більш великого калібру «артилерія» залучається для протидії позитивному рішенню Стамбула, - зазначив Саган.

Так, за його словами, для роботи особистого впливу персонально на патріарха Варфоломея з цього питання Константинопольську патріархію 23 червня відвідали постійні члени Синоду УПЦ МП - послідовні опоненти не лише ідеї автокефалії українського православ'я, але і всієї політики Константинополя в цілому.
Митрополити Агафангел (Саввін), Іларіон (Шукало), Феодор (Гаюн) Антоній (Паканич) намагалися переконати Вселенського патріарха, що надання автокефалії Українською православним може тільки нашкодити єдності (помісності) православ'я в Україні, - повідомив Саган.

За його даними, «недостатня «промосковскість», очевидно, стала причиною заміни на чолі делегації митрополита Луганського і Алчевського Митрофана (саме він представлений як учасник переговорів на офіційній сторінці Вселенської патріархії) на митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона».
Судячи з коментарів ще одного учасника переговорів, одіозного в своєму втручанні в церковні справи депутата Вадима Новінського (який говорить про втручання держави в церковні справи, а також що «автокефалія може бути надана тільки канонічній церкві» тощо), патріарху Варфоломею пропонувалося якщо вже і надавати томос, то тільки УПЦ МП, причому на умовах Московської патріархії. Тобто, фактично, створити ще одного союзника для Московського патріархату, відтак - ще одного опонента Константинопольському патріархату. Проте достатньо стримані коментарі московсько-українських кліриків після переговорів говорять про те, що делегація Московського патріархату успіху не досягла. Попри «гарний настрій», який випромінювала сторінка Новінського у Фейсбук, - пише Саган.

Він також зазначив, що візит делегації УПЦ МП відбувся саме після їх наполегливого прохання, а не на запрошення Вселенського патріарха.
Водночас приймали їх не в Соборі Святого Георгія, як повідомляли делегати УПЦ МП, а в резиденції Вселенського патріарха на Фанарі, на території якої Собор знаходиться. А якщо бути ще точнішим, аудієнція проходила не в Тронному залі для почесних гостей на другому поверсі резиденції, а в залі архиреїв на першому поверсі, - уточнив деталі зустрічі релігієзнавець.

Проте Константинопольська патріархія, за його словами, отримала важливий аргумент проти можливих звинувачень в тому, що Вселенська патріархія діяла без консультацій з Московською патріархією.
На офіційному сайті Константинопольського патріархату делегація УПЦ МП вказана саме як делегація «Московської патріархії Української православної Церкви» - це і є її нинішній канонічний статус у Вселенському православ'ї, який чітко відповідає Статуту Російської ПЦ, - зазначив Саган.

Крім того, за його словами, на зустрічі було чітко заявлено, що саме Константинопольський патріархат є Церквою-Матір’ю для православних віруючих в Україні, а не Московська патріархія.
Важливо також, що патріарх Варфоломей чітко позначив мету своєї діяльності з «українського» питання (і це також представлено на офіційному сайті патріархії): «встановлення миру в країні, а також примирення всіх общин і їх співпраця на благо Православ'я в Україні, - додав Саган.

Він також підкреслив, що спроби Новінського в своїх коментарях представити результати переговорів як «успішні» для «канонічного» православ'я «не витримують критики».
Його (Новінського - ред.) заяви про те, що «була висловлена підтримка виключно Української православної церкви» і що «автокефалія надаватиметься тільки канонічній Церкві і ні про яке визнання розколу мови бути не може» і так далі спростовуються як попередніми заявами Вселенського патріарха, так і поточними заявами учасників переговорів з грецької сторони! - зазначив Саган.

Як повідомляв «Укрінформ», раніше у вівторок, 26 червня, народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук повідомив, що в разі надання Вселенським патріархатом томоса про автокефалію Української православної церкви Росія готує провокації.
Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати томос про автокефалію православної церкви в Україні.
18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломею з підписами всіх архієреїв, які підтримали це рішення.
Верховна Рада 19 квітня прийняла ухвалу про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломея щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.
22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початку процедур, необхідних для надання автокефалії Української православної церкви.
Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет сподівається, що Вселенський патріарх ухвалить позитивне рішення про надання томоса про автокефалію УПЦ вже в липні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити