image
 |  0 29 Червня 2018 | 17:30

Трудова міграція має позитивний вплив на Україну

Здебільшого через маленькі зарплати, українці змушені виїжджати у пошуках кращої долі. Проте їхні рішення мають і позитивні наслідки. Тому що закордоном вони отримують нові навики та досвід, висилають гроші рідним, а отже є інвесторами нашої економіки. І до того ж, вони суттєво розвантажують ринок праці в державі.
Таку думку в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» висловив керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко, - пише ZIK.
«Соціально-економічна ситуація має проблеми. Це ключовий фактор, який спонукає молодь виїжджати закордон. Рівень зарплати, який пропонують людям за межами Києва, є зовсім недостатнім», – підкреслює експерт.

На думку керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, трудова міграція має і позитивні моменти як для емігранта, так і його батьківщини.
«Я б не розглядав трудову міграцію у суто негативному контексті. Адже вона несе багато позитивних моментів. Перш за все, ми знімаємо серйозний тиск на ринок праці. Навіть, якщо уявити приплив інвестицій, потрібно від трьох до п’яти років, щоб це відчув ринок праці. У найближчій перспективі я цього не бачу. Тому можливість здобути нові знання і навики закордоном, отримати освіту є позитивним фактором. До того ж, це стимулює українські ВНЗ ставати кращими», – зазначає експерт.

Також Михайло Дяденко звертає увагу на трудові інвестиції, тобто кошти, які емігранти регулярно висилають рідним в Україні.
«Будь-які кошти нам потрібні. Гроші від мігрантів виручають наше негативне сальдо зовнішньої торгівлі. До того ж, вони дозволяють збалансувати наш платіжний баланс, тобто, фактично, виручають Україну», – підкреслює експерт.

На думку керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, держава мала б підтримувати мігрантів.
«Держава мала б вести цілеспрямовану політику підтримки трудової міграції. Зараз поки що міграція нагадує хаотичний процес. Коли б був відповідний орган, який опікувався людьми і допомагав вирішувати їхні проблеми, заробітчани почували б себе значно легше», – запевняє Михайло Дяденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща визнала помилку, але має виправити статті закону щодо українців, – В’ятрович
Крім того, експерт упевнений у тому, що держава має посприяти приходу на українські ринки лоукостів.
«Українці-заробітчани мають мати можливість хоча б раз у місяць сісти у літак, приїхати додому, щоб побачитися з рідними. Водночас, зараз вони змушені годинами трястися в автобусах», – додає Михайло Дяденко.

До слова, нещодавно міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив, що сьогодні в Польщі працює близько одного мільйона українців. Читайте більше тут:

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити