image
 |  2 30 Червня 2018 | 18:20

Одна з причин спалаху короїда на Волині – «королівські» полювання, – екологи

«Королівські» полювання – одна з причин спалахів короїда в лісах Волині, що спостерігається останнім часом.
Таку думку висловили в листі до депутатів Волинської обласної ради фахівці Київського еколого-культурного центру.
«Полювання руйнує статевовікову структуру диких тварин і зграй птахів, сприяє «селекції навпаки», тому що знищуються кращі особини. Кабани, яких годують мисливці у величезних кількостях, знищують співтовариства рідкісних рослин», – йдеться в листі.
«Під час полювання, особливо «облавного», значна кількість куль і картечі потрапляє не у звіра, а в дерева, наносячи їм ушкодження. Ранки починають сочитися, туди поселяються грибки, мікроорганізми, дерево починає боліти, слабшає. І стає легким видобутком для короїдів», – пояснюють автори листа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від волинських лісгоспів вимагають демонтувати мисливські вежі в об’єктах ПЗФ
На думку столичних екологів, розвитку спалахів короїда мисливці сприяють ще й у такий спосіб. У багатьох мисливських господарствах головним видобутком є дикі копитні, які всіляко розводяться мисливцями. Вважається, що чим більше в лісі оленів, кабанів, козуль – тим краще, тому що можна більше продати ліцензій і одержати грошей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різновид волинського короїда – «лісівник з бензопилою»
«Тому вони їх годують за допомогою біотехнії (годівниць і солонців), залучаючи диких тварин у мисливські господарств із інших місць. Однак величезна кількість ратичних знищує листяні породи дерев, залишаючи сосну і ялину, чим порушують природній баланс і різноманітність рослинності. У результаті в лісі більше залишається сосен і ялин, що сприяє спалаху короїда», – пояснюють екологи.

Недавні спалахи короїда в Рівненській і Волинській областях – реакція природи на надмірну чисельність копитних у численних приватних мисливських господарствах цих областей, – роблять висновки у Київському еколого-культурному центрі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під виглядом санітарних рубок на Волині вирізають цінні ліси, – перший заступник голови Волиньради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити