image
 |  4 1 Липня 2018 | 10:02

У Ковелі відкрили фотовиставку «Миті історії» (ФОТО)

Миті історії міста Ковеля зупинилися на світлинах та малюнках, датованих минулим століттям.
Про це 01 липня 2018 року повідомляє сайт «КовельРоst».
В експозиції представлені 70 світлин, зокрема й панорамних. Зібрані вони на основі фондів Ковельського історичного музею та з особистого архіву місцевого краєзнавця і колекціонера Володимира Потапчука.

Досить змістовною була розповідь про історію Ковеля часів Першої світової війни головного зберігача фондів Ковельського історичного музею Мирослави Мороз. Вона зупинилася на цікавих фактах, невідомих широкому загалу.

Свої думки щодо змісту і значення виставки для історії нашого міста висловили заступник міського голови Ігор Прокопів, поет, краєзнавець, Почесний громадянин міста Ковеля Анатолій Семенюк, помічник народного депутата України Степана Івахіва Денис П’ятигорець. Побували на виставці міський голова Олег Кіндер, секретар міської ради Віра Федосюк, депутати міської ради, представники місцевої інтелігенції, учнівська та студентська молодь.

Ковель завжди відігравав важливу роль у літописі Волинської землі. І ніколи не був периферією. Починаючи з другої половини 19 століття, він став центром краю – географічним, історичним, культурним, економічним. Він був і потужним залізничним вузлом. Тут жили і бували багато відомих постатей, які бачили місто таким, яким воно є на представлених світлинах.

Фото – це документи епохи. На них - неповторна архітектура міста Ковеля кінця 19 початку 20 століття. На світлинах видно як змінювалася міська забудова. Деякі будинки впізнаються одразу, бо збереглися й донині. А деякі - лише за підписом. Шкода, що Ковель став заручником військових операцій у Другій світовій війні і 70% усіх будівель та архітектурних пам’яток були зруйновані.

На виставці чимало фотографій часів Першої світової війни, вулиць міста, залізничного вокзалу, мешканців. Історичні факти свідчать, що у Ковелі вінчався зі своєю другою дружиною відомий полководець Олексій Брусилов. Який згодом став головнокомандувачем Південно-Західного фронту. Його війська у травні-серпні 1916 року здійснили прорив австро-німецького фронту. Ця бойова операція увійшла в історію як Брусилівський прорив. Під час Першої світової війни важкі бої точилися поблизу Ковеля. Проте взяти місто військам так і не вдалося.

Під час Першої світової війни багато художників перебували у Ковелі, щоб зробити малюнки. А потім на їх основі виготовляли поштові листівки. Серед них був ілюстратор, журналіст Еміль Вайс. У 1918 році зробив чимало ескізів. Їх копії також представлені. Крім того, досить цікавою є серія ковельських малюнків для листівок з сатиричного альбому художника.

Експозиція діятиме впродовж місяця. Тож ковельчани та гості міста можуть особисто побачити миті історії Ковеля, які зупинилися на світлинах та малюнках. Крім того, на виставці діє фотозона, де кожен бажаючий може зробити на згадку неординарну світлину.

В оформленні виставки посприяли: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, народний дім НД «Просвіта», відділ культури виконавчого комітету міської ради. Музичний супровід забезпечували учениці Ковельської школи мистецтв, які виконали всесвітньо відомі класичні твори.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити