image
 |  0 2 Липня 2018 | 11:45

Гроші за пацієнтом: в Україні розпочали фінансування первинної ланки

З 2 липня почалося фінансування первинної ланки за принципом «гроші за пацієнтом»; до середини липня 161 медичний заклад, що уклав договір з Нацслужбою здоров'я, отримає фінансування за новою системою.


Про це на брифінгу, присвяченому змінам на первинній ланці медичної допомоги, сказала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє «Укрінформ».
«Сьогодні офіційно запрацювало фінансування за принципом «гроші за пацієнтом». До середини липня 161 медичний заклад отримає перші виплати від Національної служби здоров'я за єдиними тарифами за надання чіткого пакету послуг первинної допомоги», - сказала Супрун.
Як повідомив на брифінгу голова Національної служби здоров'я Олег Петренко, з середини липня на рахунки тих медзакладів, які уклали договори з НСЗУ, надійдуть перші виплати в залежності від кількості укладених з пацієнтами декларацій.
Наразі в системі e-health зареєстровано більше 10, 8 млн українців, 22 134 тисячі лікарів первинної ланки, з яких понад 4 тисячі педіатрів. Натомість, за словами Супрун, кампанія з укладення декларацій йде нерівномірно. Так, найменше декларацій з пацієнтами уклали в медзакладах «первинки» в Сумській (12%), Закарпатській (16%), Одеській (17%), Запорізькій (18%) та Черкаській областях(19%).
Читайте також: МОЗ назвало послуги, які можна безоплатно отримувати у сімейного лікаря
Найбільше медзакладів за кількістю укладених декларацій у Вінницькій (44,7%), Полтавській (39%), Харківській (37%), Чернівецькій (32%), Хмельницькій (31%), Житомирській (30%) областях.
Зараз з Національною службою здоров'я уклали договори 149 медичних закладів комунальної власності , 7 приватних клінік та 5 лікарів ФОП у понад 20 областях України та м. Києві, де проживає близько 8 млн людей.
Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня вступив в дію Порядок надання первинної медичної допомоги, що визначає чіткий перелік медичних послуг, які українці можуть отримати безоплатно на первинній ланці.
Так, на первинній ланці будуть здійснюватися діагностика та лікування, профілактичні огляди, вакцинація, ведення неускладненої вагітності, невідкладна допомога, паліативна допомога, оформлення довідок. Безоплатно українці можуть отримати вакцинацію згідно з календарем щеплень, загальні аналізи крові, сечі, глюкози крові, загальний холестерин, вимірювання ареального тиску, електрокардіограму, вимірювання ваги, зросту, параметрів тіла, швидкий тест на вагітність, швидкий тест на тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити. Кампанія з вибору свого лікаря стартувала в Україні у квітні 2018 року.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити