image
 |  0 4 Липня 2018 | 11:28

Два чеки на покупку: як будуть округлювати решту

З 1 липня, згідно з рішенням Національного банку України (НБУ), монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок підлягають поступовому виведенню з обігу, при цьому 10 і 50 копійок поки що залишаться в ходу.
На касі тепер не видаватимуть точну здачу. Решту будуть округлювати на рівні 10 копійок. До 5 копійок округлення відбувається на користь покупця, а від 5 копійок – на користь продавця. Якщо ви, наприклад, купуєте продукти на суму 56,04 гривні, то ваш фінальний чек становитиме 56 гривень, ну а якщо ви придбали товарів на 74,67 гривні, то на касі вам пред'являть рахунок в 74,70 гривні. Такий механізм розрахунку буде застосовуватися при операціях з готівкою.
Ефект від нововведення ми відчуємо не одразу: дрібні монетки, що знаходяться сьогодні в користуванні, будуть використовуватися аж до їх фізичного зносу. Тобто, якщо у вас будуть в гаманці 2 або 5 копійок, то ви можете сміливо їх пускати в хід для оплати. У той же час, якщо у касира знайдуться монетки, то він видасть вам точну здачу.
Відмови від дрібних монет свого часу застосували в Канаді, Ізраїлі, Угорщині, Ірландії, Австралії, Сінгапурі тощо.
У НБУ запевняють, що підприємці від округлення не постраждають: Міністерству фінансів та Державній фіскальній службі надано роз'яснення, тому вони не будуть штрафувати продавців за "дірки" у звітності. В той же час продавець буде зобов'язаний фіксувати в чеку реальну та округлену суми.
Одночасно з копійками будуть зникати банкноти номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень. Їх замінять монетні варіанти.
"НБУ запроваджує монети замість купюр через знецінення національної валюти, а рішення припинити карбувати монети в 1, 2, 5 і 25 копійок потрібно було прийняти давно, так само як і друкувати дрібні купюри. На сьогоднішній день банкнота номіналом в одну гривню вже не являє собою якої-небудь цінності. За неї ніяких товарів не купиш. Більше витрат і зусиль витрачається на їх виробництво, ніж вони коштують. Це економічно невигідно", - пояснює економіст Олександр Охріменко.

Економіст також підкреслив, що введення монет замість купюр від 1 до 10 гривень не вплине ні на інфляцію, ні на ціни.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити