image
 |  0 4 Липня 2018 | 12:45

Страйкуючі гірники волинської шахти вийшли на поверхню і пишуть заяви на звільнення

4-го липня на третій день протестів під землею, гірники шахти №10 «Нововолинська» піднялися з копальні. Частина працівників пишуть заяви на звільнення. Ввечері представники з усіх вугільних підприємств Нововолинська вирушають на загальнодержавний мітинг у Києві.
Про це пише Буг.
Нагадаємо, акцію протесту шахта №10 розпочала 2-го липня. 40 гірників знаходилися під землею, вимагаючи погасити заборгованість по заробітній платі за три місяці, яка сягає близько 11 мільйонів.
Голова незалежної профспілки гірників копальні Василь Прадід повідомив, що шахтарі припинили акцію протесту під землею, але не обійшлося без неприємних випадків.
Вночі 4-го липня о 1:20 одному із шахтарів викликали “швидку”, в нього погіршився стан – почалася блювота та кровотеча. Підземного електрослюсара Миколу Ковальчука  госпіталізували до хірургічного відділення НЦМЛ.
Частина протестувальників пишуть заяви на звільнення. Заборгованість поки не погасили, гірники і далі в очікуванні.
Представники від усіх шахт Нововолинська сьогодні ввечері вирушають на масштабний мітинг до Києва, який відбудеться завтра, 5-го липня, під стінами Верховної Ради України. Гірники з усієї України будуть вимагати від депутатів ухвалення законопроекту, що передбачає збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі на 2,8 млрд гривень.
На що очікувати колективу шахти №10? На даний момент для погашення заборгованості перед всіма копальнями держави планують виділити 200 мільйонів гривень. Кошти ці візьмуть із реструктуризації. На десяту – лише 15 мільйонів.
“У телефонній розмові сьогодні о 7:00 з Насаликом (Ігор Насалик – міністр енергетики та вугільної промисловості, – ред) він обіцяв 15 мільйонів на 10-ту шахту. Сказав, що буде вибивати ще кошти. Більше 85 мільйонів заборгованості, відсутність обладнання та три місяці працівники шахти №10 без зарплати – тих 15 мільйонів це дріб’язок. Люди не витримують і пишуть один за одним заяви на звільнення”, – повідомив Прадід.
Нагадаємо також, що 21-го травня в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості була зустріч з Насаликом представників ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська», ДП «Дирекції по будівництву об’єктів» та шахтарських профспілок. Він пообіцяв, що за три тижні буде виділено 100 мільйонів гривень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити